Vastgoed actueel - starters

De gemeente Zaanstad gaat voorrang geven aan zorgmedewerkers en leraren bij de toewijzing van huurwoningen. Het doel hiervan is om het personeelstekort in de medische sector en het onderwijs terug te dringen. Dat meldt de gemeente op haar website. Woningcorporatie Parteon stelt hiervoor in eerste instantie dertig huurwoningen beschikbaar.

In Zaanstad is er een tekort aan professionals in de zorg en het onderwijs, zegt wethouder Songul Mutluer op Zaanstad.nl. “Huisvesting is een belangrijke factor bij het kiezen van een baan. Met directe bemiddeling willen we een bijdrage leveren in het aantrekken van nieuw talent.”

Vacatures vervullen

De gemeente start daarom een pilot van twee jaar. In die tijd gaat ze via het toewijzen van huurwoningen proberen om meer vacatures in de zorg en onderwijs vervuld te krijgen. Het gemeentebestuur gaat hiervoor samenwerken met het Zaans Medisch Centrum, woningcorporaties en onderwijsinstellingen (ZaanPrimair en Agora). In eerste instantie proberen de partijen meer leraren in het basisonderwijs en specialistisch verpleegkundigen aan te trekken. Over twee jaar bekijkt de gemeente of er inderdaad meer zorg- en onderwijspersoneel is bijgekomen.

Maatwerk bij toewijzing

Parteon voert de pilot uit namens de Zaanse corporaties. De woningcorporatie wil voorkomen dat door de pilot de ‘gewone’ wachtlijst voor een sociale huurwoning oploopt. Daarom kijkt zij ook naar woningen die tijdelijk leeg komen, bijvoorbeeld vanwege nieuwbouwplannen. Bij de toewijzing wordt maatwerk geleverd, zo geven de gemeente en Parteon aan. Zo kan in sommige gevallen het delen van een woning gunstig zijn maar het kan ook gaan om een woning in de vrije sector. In ieder geval wordt rekening gehouden met zaken als inkomen, reisafstand en de duur van het arbeidscontract.

Leraren naar Amsterdam

Voorrang verlenen aan beroepsgroepen met een personeelstekort bij de toewijzing van huurwoningen gebeurt vaker. Zo besloot eerder de gemeente Amsterdam honderd sociale huurwoningen beschikbaar te stellen om zo meer beginnende leerkrachten naar de hoofdstad te lokken.