a63ada33966431e07e65eb96662c3f76_L

Op de vernieuwde website van funda die eind november gelanceerd wordt, staat de zoeker centraal. Woningaanbod wordt getoond op relevantie; woningen van makelaars die zijn aangesloten bij branchevereniging en funda-eigenaar NVM verschijnen dan niet langer automatisch bovenaan in de zoekresultaten. NVM-directeur Ger Hukker: “In de praktijk verandert dit nauwelijks iets.” 

 


Op de vernieuwde website van funda die eind november gelanceerd wordt, staat de zoeker centraal. Woningaanbod wordt getoond op relevantie; woningen van makelaars die zijn aangesloten bij branchevereniging en funda-eigenaar NVM verschijnen dan niet langer automatisch bovenaan in de zoekresultaten. NVM-directeur Ger Hukker: “In de praktijk verandert dit nauwelijks iets.” 

 

Funda wordt vanaf eind november vernieuwd en wil de informatiebehoefte van de individuele bezoeker centraal stellen. Dat betekent mobile first, veel en groter beeld, video en zoekresultaten geordend op relevantie. “Het lidmaatschap van een brancheorganisatie is dan geen element dat meeweegt in de selectie en rangschikking van objecten; het woningaanbod wordt getoond op basis van relevantie.” Dat hebben eigenaar NVM en dochteronderneming funda bekend gemaakt.

Dochteronderneming NVM

 Funda is voor 90 procent van de NVM, Nederlands grootste makelaarsvereniging met 4.000 leden, en voor 10 procent van NVM-leden met aandelen. In verband met de contributievergoeding die NVM-makelaars reeds betalen, betalen zij minder voor een plaatsing van een woning op de site. Daarnaast wordt hun woningaanbod in de zoekresultaten boven dat van andere makelaars getoond.

Machtspositie

 Funda, met 29,3 miljoen bezoeken per maand verreweg de belangrijkste woningsite van ons land, wordt om deze redenen al enkele jaren ervan beschuldigd misbruik te maken van haar machtspositie. Op last van toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) vermeldt funda de voorrangspositie van NVM-makelaars sinds 2013 in een disclaimer.

“Verandert weinig voor makelaars”

Voor NVM-leden komt de beslissing niet onverwacht; afgelopen juni werd al bekend dat de makelaarsvereniging en funda van plan waren deze verandering door te voeren. Gevraagd naar de reacties van de leden, antwoordt NVM-directeur Ger Hukker: “Die waren er eigenlijk nauwelijks. In de praktijk verandert deze maatregel ook niet zoveel. Bij de ranking van zoekresultaten op de mobiele versie van funda.nl hebben de brancheverenigingen nooit een rol gespeeld. En twee-derde van de bezoeken aan funda vindt plaats via mobiele apparaten. Tweede punt is dat in veel gebieden, met het Gooi als ultiem voorbeeld, bijna alleen maar NVM-makelaars zitten. Die concurreren alleen met elkaar, dus voor hen verandert er in de praktijk ook weinig tot niets. Ten slotte voeren de meeste funda-gebruikers een profiel in, en bekijken zij iedere ochtend in een funda-alert de nieuwe woningen die voldoen aan hun zoekopdracht. Of een woning dan op plek zes of plek één staat: ik geloof niet dat dat van invloed is op de verkoop van een huis.”

Gevolgen voor NVM

 Over de mogelijke gevolgen van de beslissing, bijvoorbeeld voor het aantal NVM-leden zegt Hukker: “Na de lancering van het nieuwe funda zullen wij een grote ronde door het land gaan maken en ik heb er alle vertrouwen in dat wij onze leden kunnen uitleggen waarom dit de juiste beslissing is. Ik zou het wel begrijpen als makelaars in gebieden waar NVM-makelaars in verhouding meer VastgoedPRO- en VBO-concurrenten hebben, zoals in Zeeland, Brabant en Limburg, wat teleurgesteld zijn. Maar ook hen kunnen wij dit goed uitleggen.”

Opstappen

Hukker vult daarbij aan: “Er zijn meer dan genoeg voordelen om aangesloten te blijven bij de NVM. Degene die dit een aanleiding vinden om de vereniging te verlaten omdat ze denken dat ze nu hun deuren kunnen sluiten, moeten zich sowieso zorgen maken. Als de ranking op funda hun enige onderscheidend vermogen is, moeten ze zich ernstig achter de oren krabben.”

Bodemprocedure

VBO, de tweede makelaarsvereniging met 1.100 leden, begon in 2012 een bodemprocedure tegen funda en de NVM, waarin zij ‘een gelijke behandeling tegen redelijke voorwaarden’ eist. VBO makelaar eist een schadevergoeding van 20.000 euro per VBO-kantoor per jaar. Indien funda ooit wordt veroordeeld, kan een lange procedure volgen om de schade te bepalen.

Vernieuwde website

Volgens funda speelt de bodemprocedure geen rol in het besluit. “Wij opereren en vernieuwen op eigen kracht en willen de consument centraal zetten”, aldus een woordvoerder. De vernieuwing start bij funda.nl (woningen). Funda maakt van relevantie voor de individuele zoeker het leidmotief, niet alleen in de zoekresu ltaten, maar ook bij de presentatie van objecten. De nieuwe websites worden ‘mobile first’ ontworpen en zijn daardoor optimaal geschikt voor het gebruik op mobiele apparaten. Beeldmateriaal van de woningen en hun omgeving wordt veel prominenter en groter getoond en video krijgt een grote rol. In de loop van 2016 zullen ook de websites funda in business en funda landelijk vanuit dezelfde filosofie worden vernieuwd.

Scepsis

Voor de bezoeker van de website blijft funda gratis. Voor makelaars die woningen aanbieden blijven de tarieven van plaatsing en extra presentatiemiddelen vooralsnog gelijk. Dat is ook een van de redenen dat Hans van der Ploeg, directeur van VBO Makelaar, zich tegenover het NRC sceptisch uitlaat over de aankondiging: “We zijn er nog lang niet. Niet-NVM-makelaars mogen nog altijd geen nieuwbouwprojecten op funda plaatsen en geen ‘tophuizen’ bovenaan de zoeklijst laten zetten. We betalen ook nog steeds meer dan NVM-makelaars: 160 euro per advertentie per jaar tegen eenmalig 25 euro.”

Toezichthouder

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), voorloper van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), concludeerde in 2012 na onderzoek dat concurrerende makelaars klanten mislopen en hogere kosten maken op funda. De NMa pleitte er toen al voor dat ‘alle makelaars non-discriminatoire en transparante toegang’ moesten krijgen onder redelijke voorwaarden.

 

  Over de vernieuwde website van funda verschijnt een uitgebreid artikel in de november-editie van Vastgoed magazine.