woningtransacties

Het Kadaster noteerde in het derde kwartaal 53.875 woningtransacties, 13,4 procent minder dan een jaar geleden. De prijs per woning stijgt wel, blijkt uit cijfers van het CBS.

Het is het tweede kwartaal op rij dat het aantal woningtransacties daalt, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bestaande koopwoningen werden in het afgelopen kwartaal 17,5 procent duurder. In de provincie Flevoland gingen de prijzen met 21,9 procent voor het vierde kwartaal op rij het sterkst omhoog. Van de vier grote steden was alleen in Utrecht de prijsstijging met 18,9 procent groter dan het gemiddelde.

Sterkste daling aantal woningtransacties in Overijssel

In alle provincies werden er minder woningen verkocht dan een jaar eerder. De daling was met 6,9 procent het kleinst in Flevoland en met 20,4 procent het grootst in Overijssel. Tegelijk werden in Flevoland woningen 21,9 procent duurder. Dat is de sterkste stijging, op de hielen gevolgd door Drenthe, waar de woningprijzen 21,8 procent omhoog gingen. In Limburg was de stijging met 15,3 procent het minst hoog.

Van de vier grote steden was alleen in Utrecht de prijsstijging met 18,9 procent hoger dan het gemiddelde in Nederland. In Rotterdam stegen de woningprijzen met 15,3 procent het minst hard van de grote steden.

Daling transacties bij alle woningtypen

In het derde kwartaal lag voor alle woningtypen het aantal transacties lager dan een jaar eerder. Het grootst was de daling bij de twee-onder-een-kapwoningen (-17,9 procent). De daling was het kleinst voor de appartementen (-1,5 procent). Appartementen waren een kwartaal eerder nog de enige woningen waarvan het aantal transacties hoger lag dan een jaar eerder.

Lees verder onder de grafiek

Prijs woningen in september 18,5 procent hoger

Het CBS en Kadaster maakten vandaag ook cijfers bekend over september. Afgelopen maand werden woningen 18,5 procent duurder, de sterkste stijging sinds juli 2000. Sinds het dieptepunt in juni 2013 kost een woning in Nederland nu 81 procent meer.

Er wisselden in september 17.575 woningen van eigenaar, 15 procent minder dan in september vorig jaar. In de eerste negen maanden van dit jaar zijn 173.289 woningen gewisseld van eigenaar, bijna 3 procent meer dan in dezelfde periode van 2020