hypotheekaanvragen oktober

In oktober zijn 58.500 hypotheekaanvragen gedaan, een toename van 30 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Daarnaast steeg het aantal oversluitingen met 88 procent, meldt Hypotheken Data Netwerk (HDN).

Het aantal hypotheekaanvragen in oktober ligt ver boven het aantal in dezelfde periode in voorgaande jaren. Alleen in maart 2020 zag het HDN een vergelijkbaar aantal aanvragen. Dit had te maken met de start van de coronapandemie en de bijkomende onzekerheid over de effecten op de rentestand/economie. Vermoedelijk heeft de huidige piek in aanvragen te maken met renteverhogingen, die een groot aantal aanbieders voor eind oktober hadden aangekondigd.

60-jarige oversluiter in actie

In vergelijking met 2020 is er nagenoeg een verdubbeling van het hypotheekaanvragen afkomstig van oudere huizenbezitters die hun hypotheek willen oversluiten. De lage rente en het minimale aanbod van woningen, zorgt er mede voor dat mensen besluiten hun hypotheek over te sluiten.

Mensen in de leeftijdscategorie 60+ spannen de kroon met bijna 7.000 hypotheekaanvragen in oktober. In oktober 2020 was deze groep goed voor 3.500 aanvragen. Dit geeft aan dat ouderen langer in hun woning blijven wonen, wat de doorstroming op de woningmarkt belemmert.

Lees verder onder de grafiek

Bron: HDN

12.000 aanvragen door starters

Starters deden in oktober circa 12.000 aanvragen. Dit aantal ligt al bijna vijf jaar op hetzelfde niveau. Het totaal aantal hypotheekaanvragen is de afgelopen jaren echter sterk gestegen. Dit betekent dat de starter steeds minder aan bod komt op de hypotheekmarkt. Het aandeel is sinds 2017 sterk afgenomen en belandde in oktober met 21 procent op het laagste punt.

Leennormen 2022

Op 28 oktober communiceerde het ministerie de leennormen van hypotheken 2022. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) bracht hiervoor advies uit. Ook de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) kwam naar buiten met de normen voor volgend jaar. Een van de wijzigingen: Kostengrens NHG stijgt volgend jaar naar €355.000.

Lees ook: Hypotheekrentes stijgen bij verschillende geldverstrekkers