Het afsluiten van een verduurzamingshypotheek zonder advies kan beter.  Dat vindt Vereniging Eigen Huis.

Zo moet het ook mogelijk zijn om de hypotheek af te sluiten voor huiseigenaren die langer dan vijf jaar geleden een hypotheek afsloten. VEH roept hier toe op in een brief aan de leden van de Commissie Binnenlandse Zaken.

Sinds 1 april is de verplichte kennis- en ervaringstoets voor het verhogen van een hypotheek zonder advies voor het verduurzamen, vervallen. De overheid nam deze maatregel om drempels voor het verduurzamen van de woning weg te nemen, zoals afgesproken is in het klimaatakkoord.

Verduurzamingshypotheek niet rendabel voor geldverstrekkers

Op het oog een mooie regeling, maar in de praktijk blijkt volgens de belangenvereniging dat weinig kredietaanbieders deze ook aanbieden. Dit doordat de maatregel alleen geldt voor woningbezitters die maximaal vijf jaar geleden een hypotheek afsloten. Het aantal afnemers van een verduurzamingshypotheek wordt hierdoor zo beperkt, dat het voor geldverstrekkers niet rendabel is om deze regeling aan te bieden.

Volgens VEH kan dit probleem worden opgelost door de termijn van vijf jaar te laten vervallen. Veel eigenaren hebben immers genoeg overwaarde op hun huis opgebouwd, om veilig een lening te kunnen afsluiten. Bovendien wordt in alle gevallen door de kredietverlener nog getoetst of de hypotheek verantwoord is.

Syntrus Achmea ondersteunt verduurzamen woning

Syntrus Achmea Hypotheken gaat zijn klanten financieel ondersteunen bij het verduurzamen van hun woning. Dat meldt InFinance. Zij ontvangen een bijdrage van 250 euro als ze investeren in zonnepanelen of isolatiemaatregelen via Centraal Beheer.

“We weten uit onderzoek dat veel eigenaren willen verduurzamen, maar soms net dat zetje in de rug nodig hebben.” Dat zegt Renske van der Kaaden, senior manager Product Management bij Syntrus Achmea.

Energie- en CO₂-winst

De verwachting is dat 500 tot 1000 huizenbezitters gebruik zullen maken van het aanbod. Van der Kaaden: “In tegenstelling tot acties die alleen eigenaren van al duurzame woningen een financiële prikkel geven, richt Syntrus Achmea zich bewust op alle woningen in de portefeuille. De winst op het gebied van energieverbruik en wooncomfort is enorm als een woning van energielabel G naar C gaat. En daar gaat het om. Als 1.000 eigenaren zonnepanelen plaatsen, scheelt dat circa 800 ton CO₂. Dat is net zoveel als 33.000 bomen in een jaar opnemen aan CO₂.”

Kosten taxatierapport zoveelste drempel

Vanwege Europese wetgeving moeten huiseigenaren die een aanvullende hypotheek willen afsluiten, vanaf 1 juli verplicht een taxatierapport aanleveren. Dit betekent dat ze opnieuw te maken krijgen met een extra kostenpost van ruim 600 tot 700 euro. “Hierdoor wordt een nieuwe drempel opgeworpen en wordt het effect van het vervallen van de kennis- en ervaringstoets grotendeels teniet gedaan.”