Amsterdam

Volgens het Duitse onderzoeksbureau Nestpick kun je als millenial het best terecht in Amsterdam.

Wat is de beste stad voor millennials om in te wonen? Op die vraag probeerde het Duitse onderzoeksbureau Nestpick een antwoord te vinden. De ranglijst bevat steden van over de hele wereld, maar als millennial kun je volgens het onderzoek maar in een stad het best terecht: Amsterdam.

Ondernemingsdrang

Elk jaar bekijkt het onderzoeksbureau waar de generatie die tussen 1980 en 2000 is geboren het best kan verblijven. Maar waar heeft de millennial dan behoefte aan? Volgens de organisatie heeft de millennial veel affiniteit met technologie en bezit het een enorme ondernemingsdrang. “Millennials reizen meer op jongere leeftijd dan alle voorgaande generaties. Dat geeft ze de mogelijkheid om de perfecte stad te vinden die aansluit bij hun persoonlijke behoefte”, aldus Ömer Kücükdere van Nestpick.

Vergrijzing

Bovendien kunnen millennials volgens hem een stad nieuw leven inblazen. Kücükdere: “Met de vergrijzing moeten steden tegemoetkomen aan de millennial als demografische groep voor een bloeiende economie.” Iets wat Amsterdam, afgaande op deze lijst, al behoorlijk doet. Net als de andere overwegend Europese steden in de top tien, waarvan er trouwens opvallend veel overeenkomen met de steden waar het bedrijf zich op richt. 

Behoeften

In het onderzoek werden steden beoordeeld op onderdelen die aanslutien bij de behoeften van millenials, zoals werkgelegenheid, internetsnelheid, LGBT-vriendelijkheid (lesbian, gay, bisexual, transgender), nachtleven, toerisme, gendergelijkheid, bier, huisvesting en festivals.

Amsterdam scoorde op een tienpuntsschaal vooral goed op de categorieën LGBT-vriendelijkheid (10), start-ups (8.9), toerisme (8.4),  festivals (8.2), vervoer (8.0), gendergelijkheid (8.0) en tolerantie van immigranten (8.0). De totaalscore van onze hoofdstad kwam uit op 108.80. Daarmee bleef Amsterdam de steden Berlijn (103.90) en München (102.70) ruim voor.

Wonen

Toch zijn er ook categorieën waarin Amsterdam minder goed scoort. Wonen, bijvoorbeeld, komt misschien niet als een verrassing. Gaat het onderzoek er voor het gemak aan voorbij dat het vínden van een huis voor veel millennials al een hele opgave is, de conclusie over de huurprijzen als je er eenmaal woont is net zo min rooskleurig. Voor betaalbare huurprijzen krijgt Amsterdam slechts 1,7 van de tien punten. Maar het kan altijd slechter, zoals in New York City (64 in de top 100) en San Francisco (45). Die steden krijgen nog net geen nul. 

Andere Nederlandse steden

Amsterdam was niet de enige Nederlandse stad die in de ranglijst terug te vinden was. Ook Den Haag (14e met 98.70), Rotterdam (17e met 96.50), Utrecht (35e met 88.60) en Groningen (42e met 85.60) zijn terug te vinden in de top 100.

Bron: Het Parool en Metro.