Vastgoed Actueel Beleggingsvolume woningmarkt EU

In de afgelopen 10 jaar is het beleggingsvolume op de Europese woningmarkt met 699% toegenomen, dat is een groei van €49,8 miljard. Dit blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur CBRE.

In de afgelopen 10 jaar is het beleggingsvolume op de Europese woningmarkt met 699% toegenomen, dat is een groei van €49,8 miljard. Dit blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur CBRE.

In 2018 werd er met €57 miljard voor een recordbedrag in woningen in Europa geïnvesteerd. De verwachting is dat de woningsector de komende jaren de grootste sector in Europa wordt, waar dat traditioneel de kantorenmarkt was.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Ook groei in Nederland

Ook in Nederland groeit de woningmarkt uit tot de dominante sector. In 2018 en de eerste helft van 2019 waren woningen al de grootste beleggingscategorie in ons land. In 2018 werd 33% van het totale Nederlandse beleggingsvolume in woningen belegd (€6,9 miljard). In H1 2019 was dit al €4,1 miljard, wat gelijk staat aan 49% van het totaal.

Amsterdam nummer 4 in Europa

Amsterdam staat op de vierde plaats in de ranglijst van meest populaire Europese bestemmingen voor woningbeleggingen over de afgelopen 4 jaar. De Nederlandse, en specifiek de Amsterdamse woningmarkt, trekt institutionele beleggers van over de hele wereld. Dit zijn langetermijninvesteerders zoals pensioenfondsen en verzekeraars. CBRE verwacht dat de vraag naar beleggingen in huurwoningen de komende jaren onverminderd sterk blijft.

Beleggers vaker de grens over

In haar analyse keek CBRE naar de herkomst van kapitaal, waaruit blijkt dat kapitaalstromen veel internationaler zijn geworden. Hoewel Europese investeerders nog steeds verantwoordelijk zijn voor het grootste volume in Europa, daalde het percentage van 67% in 2011 naar 50% in 2018.

Lees de analyse van CBRE

Bron: CBRE