190925114317

Het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada (CETA) beperkt gemeenteraden in hun vrijheid voor onder andere woonbeleid. Daarvoor waarschuwen Milieudefensie, FNV en Handel Anders in een notitie aan gemeenteraadsleden. 

Het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada (CETA) beperkt gemeenteraden in hun vrijheid voor onder andere milieubeleid, vergunningverlening en woonbeleid. Daarvoor waarschuwen Milieudefensie, FNV en Handel Anders in een notitie aan gemeenteraadsleden. 

Het handelsverdrag legt volgens hen lokale overheden beperkingen op in het maken van regels en wetten die de winst van investeerders aantasten. ‘Als de gemeenteraad bijvoorbeeld maatregelen neemt tegen gaswinning of ingrijpt op de woningmarkt, kan een investeerder via het verdrag een schadeclaim indienen wegens misgelopen inkomsten,’ zo waarschuwen ze.

Als voorbeeld halen ze de gaswinning in Nederland door het Canadese Vermilion aan. Dat gasbedrijf is momenteel actief in 65 gemeenten. Het kan een schadevergoeding claimen als Nederland ingrijpt om de gaswinning te beperken of te voorkomen.

Woningmarkt

Voor de woningmarkt geldt hetzelfde. Uit een inventarisatie van Milieudefensie blijkt dat Canadese en Amerikaanse investeerders actief zijn op de Nederlandse woningmarkt met minimaal 750 miljoen euro. ‘Ze hebben duizenden huizen in Amsterdam, Rotterdam en tientallen andere plaatsen opgekocht, waarmee ze huizenprijzen en huurprijzen opdrijven. Deze investeerders kunnen een schadevergoeding bij Nederland claimen als een gemeente ingrijpt om woningen betaalbaar te houden. Bijvoorbeeld door de huur te begrenzen of beperkingen op te leggen aan het opkopen en doorverhuren’, aldus de notitie.

Bron: Binnenlands Bestuur