coronavirus

De economische gevolgen van het coronavirus zorgen ervoor dat de hypotheekrente nog wel even laag zal blijven. Dat zegt De Hypotheker op basis van gesprekken met experts.

Zolang het virus niet onder controle is, zorgt het voor een neerwaartse druk op de rente, zegt De Hypotheker in het bericht. De rente is al jarenlang historisch laag. De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rentes kunstmatig laag zolang de inflatie blijft tegenvallen. “Een verhoging van de rente door de ECB laat nog lang op zich wachten”, zegt Dimitry Fleming, econoom bij ING. “De ECB maakt zich zorgen over de neerwaartse risico’s voor de economie als gevolg van de Brexit en de handelsoorlog. Daar komt het coronavirus nu bij.”

Economische schade

“De economische schade als gevolg van het coronavirus loopt snel op”, zegt Rachelle Rijk, treasurer bij Obvion. “Hierbij worden ook omringende landen, zoals Zuid-Korea en Japan, in grote mate geraakt. Zolang het virus niet onder controle is kan dit zorgen voor een neerwaartse druk op de rente.”

Maar het virus heeft niet alleen impact op de Aziatische economie. Doordat veel westerse bedrijven hun producten in China produceren en fabrieken daar stilgelegd worden, heeft het virus ook effect op de westerse economieën. “De uitbraak van het virus leidt tot productieverstoringen en vraaguitval”, vertelt Philip Bokeloh, econoom bij ABN Amro. “Tevens is de internationale politieke situatie onzeker. Dit maakt bedrijven en gezinnen voorzichtig met investeren en consumeren.”

Benieuwd naar de huidige rentestanden? De actuele rentestanden worden iedere dag geüpdatet.