De overheid start in september met een derde ronde van financiële steun voor woningbouw. Gemeenten kunnen hiervoor projecten indienen. Voor deze laatste ronde is €250 miljoen beschikbaar. Met het geld uit de Regeling Woningbouwimpuls moeten gemeenten woningbouw versnellen en meer betaalbare woningen bouwen.

De regeling is enigszins aangepast. De omvang van de projecten hoeft minder groot te zijn dan die in de voorgaande ronden. Voor een groot deel van de gemeenten geldt dat projecten vanaf 200 woningen (in plaats van 500 woningen) in aanmerking komen. Het gaat om regio’s waarvan meer dan 75% uit kleine gemeenten bestaat (met minder dan 50.000 inwoners). Zo kunnen meer gemeenten, verspreid over het land, een aanvraag indienen voor een bijdrage uit de regeling.

Honderd aanvragen

In de eerste twee rondes deden gemeenten 100 aanvragen voor een bijdrage. Uiteindelijk kregen 57 verschillende woningbouwprojecten een bedrag uitgekeerd. Hiermee kunnen gemeenten versneld 96.000 woningen bouwen. Dat is 10% van de totale opgave voor de komende tien jaar. Het merendeel (65%) van deze woningen bestaat uit betaalbare woningen voor starters of mensen met een middeninkomen, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Betaalbaar maken woningen

In totaal wordt via de Regeling Woningbouwimpuls €1 miljard aan financiële steun uitgetrokken. Daarvan dragen gemeenten en provincies zelf €340 miljoen bij. Het geld is bedoeld voor het betaalbaar maken van woningen of het geschikt maken van een locatie voor woningbouw. De focus ligt daarbij op huizen voor mensen met lagere en middeninkomens. In juli vorig jaar ging het loket Woningbouwimpuls voor het eerst open voor de aanvraag van projecten. Voor de eerste ronde was €350 miljoen uitgetrokken.

Lees verder onder de grafiek:

woningbouwimpuls

Bron: ministerie van Binnenlandse Zaken

In februari van dit jaar volgde de tweede ronde met een bedrag van €266 miljoen  verspreid over verschillende projecten. Daarmee konden bijna 45.000 nieuwe woningen worden gebouwd. Het geld ging onder meer naar de ontwikkeling van een bedrijventerrein in Nijmegen tot woon-werkgebied, een project in het Amsterdamse IJburg en de ombouw van oude winkels en kantoren in Heerlen tot woningen.

In december maakt de regering bekend welke gemeenten in aanmerking komen voor een bedrag uit de derde en tevens laatste ronde van de pot voor woningbouw.