te huur_1_0

De prijzen van huurwoningen in de vrije sector stijgen nog steeds gematigd. De landelijke vierkantemeterprijs van huurwoningen steeg in het derde kwartaal van 2019 met 3,6% ten opzichte van een jaar geleden. Dat blijkt uit de nieuwste huurmonitor van Pararius.

De prijzen van huurwoningen in de vrije sector stijgen nog steeds gematigd. De landelijke vierkantemeterprijs van huurwoningen steeg in het derde kwartaal van 2019 met 3,6% ten opzichte van een jaar geleden. Bij het betrekken van een nieuwe kale huurwoning betaalden huurders  € 11,56 per vierkante meter per maand. Een gestoffeerde woning kostte gemiddeld € 15,83 en een gemeubileerde woning € 19,33.

Dat blijkt uit de nieuwste huurmonitor van woningplatform Pararius. De landelijke prijsstijging is, zeker in vergelijking met de prijsontwikkelingen op de koopmarkt, gematigd. Sinds het tweede kwartaal van 2018 komt de huurprijsstijging niet boven de 5 procent uit. Volgens de NVM steeg de gemiddelde verkoopprijs van  koopwoningen in het derde kwartaal van 2019 met 7,2 procent.

De landelijke vierkantemeterprijs van huurwoningen wordt bovendien voor een groot deel bepaald door grote steden, waarvan met name Amsterdam een grote invloed heeft. Als Amsterdam, waar de huurprijzen relatief hoog zijn, buiten beschouwing wordt gelaten komt de gemiddelde landelijke huurprijsstijging op slechts 3,2 procent uit. 

Grote verschillen op provinciaal niveau

Ook op provinciaal niveau stijgen de huurprijzen zeer gematigd. Nieuwe huurders betaalden in Zuid-Holland gemiddeld € 15,72 per vierkante meter per maand, 1,1% meer dan vorig jaar. In Noord-Holland stegen de huurprijzen van woningen in de vrije sector met 2,8% tot € 21,62 per vierkante meter per maand. Noord-Holland blijft hiermee de duurste provincie om te wonen. Friesland is nog altijd de goedkoopste provincie. Afgelopen kwartaal daalden de huurprijzen daar zelfs met 10% tot een vierkantemeterprijs van € 8,81.

De huurprijzen in provincies buiten de randstad komen nog altijd niet in de buurt van die in de randstadprovincies. Zo betaalden nieuwe huurders in Limburg het afgelopen kwartaal € 11,76 per vierkante meter per maand. Dit is per vierkante meter bijna tien euro minder dan in Noord-Holland. Ook Gelderland (+3%) en Zeeland (+3%) komen met een vierkantemeterprijs van respectievelijk € 11,11 en € 12,24 niet in de buurt van de prijzen in de randstadprovincies.

Volgens Jasper de Groot, directeur van Pararius, is enige nuance wel noodzakelijk. “De dure huurprijzen in Noord-Holland worden onder andere veroorzaakt doordat grote, dure steden zoals Haarlem en Amsterdam het gemiddelde omhoog trekken. Daarnaast worden er in  Noord-Holland naar verhouding meer gemeubileerde woningen aangeboden dan kale of gestoffeerde woningen. Gemeubileerde woningen zijn vanzelfsprekend duurder en hebben een opdrijvend effect op de prijs.”

Middelgrote steden betaalbaar alternatief voor grote stad

Middelgrote steden winnen sterk aan populariteit. Dit signaleerde Pararius al in de Huurmonitor over het eerste kwartaal van 2019 en ook dit kwartaal bevestigen de cijfers het opnieuw: woningzoekenden verbreden hun zoekgebied naar plekken buiten de grote steden.

De gematigde prijsstijgingen in de meeste grote steden doen vermoeden dat een prijsplafond inmiddels is bereikt. In Utrecht, na Amsterdam de duurste stad om te wonen, lijkt van een prijsplafond echter nog geen sprake. In het derde kwartaal van 2019 stegen de huurprijzen met 8,6 procent tot € 18,00 per vierkante meter per maand. Ook in Tilburg betaalden nieuwe huurders het afgelopen kwartaal aanzienlijk meer dan een jaar geleden. De vierkantemeterprijzen stegen hier met 9 procent, wat neerkomt op € 12,35 per vierkante meter per maand.

De cijfers in deze huurmonitor zijn gebaseerd op 11.608 woningen die in het afgelopen kwartaal via Pararius zijn verhuurd. Alle getoonde cijfers hebben betrekking op huurwoningen die werden aangeboden op Pararius.nl en in het betreffende kwartaal werden afgemeld. Alleen woonplaatsen waar over het gehele kwartaal meer dan 20 metingen gedaan konden worden, zijn meegewogen in de berekeningen.

Bron: Pararius