Minister Dijsselbloem moet de restschuldregeling, die het mogelijk maakt om hypotheekrente af te trekken over de meegefinancierde restschuld, te behouden. Daarvoor pleiten Vereniging Eigen Huis (VEH), de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) en De Hypotheekshop.

Minister Dijsselbloem moet de restschuldregeling, die het mogelijk maakt om hypotheekrente af te trekken over de meegefinancierde restschuld, te behouden. Daarvoor pleiten Vereniging Eigen Huis (VEH), de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) en De Hypotheekshop.

De restschuldregeling is in 2012 ingevoerd als tijdelijke maatregel om de vastgelopen woningmarkt op gang te helpen en loopt automatisch af op 1 januari 2018. “Vooral in krimpregio’s is nog veel sprake van restschulden en staan woningen relatief lang te koop”, zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. “Wanneer de regeling afloopt, dreigt de woningmarkt in deze toch al problematische gebieden vast te lopen.”

Onder water

Tijdens de crisis zijn veel huizen ‘onder water’ komen te staan: de hypotheek is dan hoger dan de woningwaarde. De huizenmarkt is inmiddels aangetrokken, maar VEH wijst erop dat vooral buiten de Randstad nog altijd 340.000 woningen onder water staan. Dit belemmert mensen om te verhuizen.

Volgens Calcasa levert meer dan de helft van de woningen die tussen 2006 en 2009 zijn gekocht, en die begin dit jaar weer werden verkocht, nog steeds een verlies op van vaak tienduizenden euro’s.

Extra lening

Mensen die hun huis met verlies verkopen en daardoor met een restschuld achterblijven, kunnen een extra lening afsluiten voor die schuld. Met de restschuldregeling is de rente van die extra lening 15 jaar aftrekbaar in de aangifte inkomstenbelasting. Mark de Rijke van De Hypotheekshop: “Wanneer de renteaftrek in 2018 vervalt, wordt verhuizen met een restschuld duurder. Daarnaast zullen banken een restschuldfinanciering gaan behandelen als een ‘consumptieve’ lening, die wordt getoetst op basis van een fictieve toetsrente, in plaats van de werkelijke lasten. De leencapaciteit wordt hierdoor fors lager. Het gevolg is dat veel huishoudens met een restschuld geen nieuwe woning meer kunnen financieren.”

Krimpregio’s

Wie dit jaar nog snel verhuist, kan gebruik blijven maken van de fiscale aftrek van de meegefinancierde restschuld. Maar omdat woningen in krimpregio’s langer te koop staan, is verhuizen op korte termijn vaak geen optie. Nog steeds staat 41% van de woningen in Nederland een jaar of langer te koop, bijna 20% zelfs drie jaar of langer.

Nog niet afschaffen

NVM en De Hypotheekshop pleiten voor voorzetting van de fiscale aftrek van restschuldfinanciering, zodat mensen vanaf 2018 niet ‘opgesloten’ worden in hun woning. Wanneer de woningmarkt ook in de krimpregio’s verder aantrekt, zal deze regeling dan vanzelf aan betekenis verliezen. Volgens hen is op dit moment zowel het aantal woningen dat ‘onder water staat’, als de gemiddelde verkooptijd nog niet op een zodanig niveau dat de regeling verantwoord kan worden afgeschaft. 

Bron: De Financiële Telegraaf