verkoop aan beleggers

Particuliere huizenkopers houden vaker hun oude woning aan om die te verhuren. In de afgelopen tien jaar ging het om 62.000 woningen, dat is 4% van alle transacties. Dat blijkt uit onderzoek van het Kadaster.

Het zijn vooral rijtjeshuizen en appartementen die mensen vasthouden wanneer ze zelf in een nieuwe woning gaan wonen. Kopers betrekken zelf een nieuwe woning en gebruiken de huurwoning bijvoorbeeld als pensioenvoorziening. Lage rente en hoge huren maken een huurhuis tot een aantrekkelijk bezit ‘met een aardig rendement en een heel beperkt risico’, aldus het Kadaster. Woningen zijn daarmee steeds meer een beleggingsobject aan het worden.

Dit keep-to-let, het aanhouden van een oude woning om die te verhuren, is een variant op het zogenoemde buy-to-let. In de laatste tien jaar is bij 4% (62.000) van de particuliere transacties sprake van het aanhouden van de woning voor verhuur. In 6% van de gevallen (75.000) is een woning door een particulier aangekocht om te gaan verhuren. Buy-to-let is daarmee iets afgenomen, terwijl keep-to-let iets toeneemt. Het verschil tussen deze varianten wordt hierdoor kleiner, aldus het Kadaster.

Huizenprijzen omhoog

De ontwikkeling heeft volgens het Kadaster invloed op de prijsvorming van huizen. Er komen zo minder koopwoningen beschikbaar en het vergroot de concurrentie tussen kandidaat-kopers.

Grote steden

Vooral in grote steden en dan met name in Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn er relatief veel woningkopers die hun oude woning te huur aanbieden. De nieuwe woning is vaak groter, duurder en ligt aan de rand van de stad of elders dichtbij in de regio.

Toename particuliere verhuur

Eind vorig jaar bleek al dat het aandeel van particuliere verhuur op de huizenmarkt in het afgelopen jaar is toegenomen. In de eerste helft van 2020 gingen in de vier grote steden tegen de 40% van de woningaankopen naar particuliere verhuurders volgens de voorlopige cijfers van het Kadaster. In de rest van Nederland was dat zo’n 20%. Bovendien groeide het aantal buy-to-let-hypotheken. Drie aanbieders van deze hypotheken hebben vorig jaar bij elkaar al voor bijna €300 miljoen aan hypotheken in de markt gezet.

Lees ook: Particuliere verhuur groeit door, buy-to-let hypotheek steeds populairder