nvm-kwartaalcijfers
Foto NVM

Het woningaanbod in Nederland is nog verder gekrompen. Dit blijkt uit de woningmarktcijfers van het tweede kwartaal 2021 van de NVM.

De NVM constateert in zijn woningmarktcijfers opnieuw forse prijsstijgingen. Deze komen volgens de NVM voort uit de verder toegenomen schaarste en een stijgend percentage overbiedingen op woningen. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning steeg in het tweede kwartaal naar € 410.000. Dit is een stijging ten opzichte van het tweede kwartaal 2020 van bijna 20% en daarmee de grootste stijging sinds 1995 toen de metingen zijn gestart.

Transacties gedaald, percentage overbiedingen gestegen

Door het lagere aanbod zijn circa 12% minder bestaande koopwoningen verkocht dan in het tweede kwartaal van 2020, blijkt uit de woningmarktcijfers van de NVM. De krapte-indicator voor bestaande woningen komt in het tweede kwartaal 2021 gemiddeld uit op 1,4 terwijl deze een jaar geleden nog 2,6 was. De koper kan dus wederom uit minder dan twee huizen kiezen en dat aantal is opnieuw teruggelopen. Voor een gemiddeld rijtjeshuis is de krapte-indicator zelfs slechts 1,0. Het afnemende aantal transacties is ook terug te zien in het aantal hypotheekaanvragen, dat naar een dieptepunt is gezakt.

NVM kwartaalcijfers

Ook het percentage woningen waarop werd overboden is opnieuw toegenomen. “In het eerste kwartaal van 2021 werden ongeveer twee van de drie verkochte woningen boven de vraagprijs verkocht”, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. “Dit kwartaal is dat opnieuw verder opgelopen en gaat inmiddels driekwart van de woningen boven de vraagprijs weg. Ik word geregeld verrast door steeds hogere opbrengsten, waarbij het niveau van overbieden ook nog eens stijgt.”

‘Gekte alom’

“De cijfers die we vandaag presenteren, overtreffen opnieuw eerdere uitkomsten. Dit is het resultaat van de economische oerwet van vraag en aanbod. Deze drukt ook op de huizenmarkt een zwaar stempel. Het aanbod droogt nog steeds verder op en kopers doen er werkelijk alles aan om een woning te kunnen bemachtigen”, zegt NVM-voorzitter Onno Hoes over de laatste woningmarktcijfers.

“Op de woningmarkt is het gekte alom en zolang de politieke agenda niet aansluit op de realiteit blijft de markt zo krap als hij nu is. De ‘fear of missing out’ is heel groot. Kopers willen eerst kunnen kopen voordat ze hun eigen huis durven verkopen”. Hoes roept de overheid (opnieuw) op om de regie op de vastgoedmarkt te pakken. “Dan groeien we hopelijk de komende jaren weer door naar een stabiele markt.”

Een uitgebreide analyse van de woningmarkt (pdf) is te downloaden op de website van de NVM.