Er is sprake van de grootste stijging van de hypotheekrente sinds het begin van de coronacrisis op 13 maart. Dat blijkt uit een analyse van De Hypotheker van rentepercentages en hypotheekaanvragen in de afgelopen periode. Consumenten kiezen eieren voor hun geld en zetten de rente voor een lange periode vast.

Regiepartijen hogere hypotheekrente

Volgens De Hypotheker zorgt de aanhoudende onzekerheid op de financiële markten voor een stijgende hypotheekrente. Sommige hypotheekverstrekkers hebben de rente op hun hypotheken zonder Nationale Hypotheekgarantie (NHG) met 0,5 tot 0,75 procentpunt verhoogd. Vooral de regiepartijen kozen hiervoor. NIBC Bank was verantwoordelijk voor hoogste stijging voor een 30-jaars rente. Vista Hypotheken verhoogde sinds het begin van de coronacrisis de rente met 0,50 procentpunt voor een rentevaste periode van 20 jaar.

Lees ook: Trendbreuk: stijgende hypotheekrente door coronavirus

Lees verder onder de Tweet

Renteverhoging NHG-hypotheek

Bij NHG-hypotheken gaan vooral de banken over tot aanzienlijke renteverhogingen. Immers, voor banken is het in de huidige situatie duurder om geld in te kopen op de kapitaalmarkt. De rentepercentages van hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zijn sinds half maart met maximaal 0,39 procentpunt gestegen. De hypotheken van NIBC Bank en Triodos Bank met een rentevaste periode van 20 jaar bleken de uitschieters. Tulp Hypotheken boekte een stijging van 0,34 procentpunt voor een 30-jaars rente.

Lees verder onder de afbeelding

De gemiddelde rente-ontwikkeling voor NHG-hypotheken volgens Van Bruggen Adviesgroep

Lange rentevaste periodes

Volgens de analisten van De Hypotheker lijkt het erop dat veel consumenten bang zijn dat de hypotheekrente nog verder zal stijgen. Daarom kiezen ze momenteel massaal voor het af- over oversluiten van een hypotheek. Daarbij is de rentevaste periode van 30 jaar erg populair. Het aantal aanvragen steeg in april met 14 procent. Ruim de helft van de huizenkopers heeft de voorkeur voor een hypotheek met een rentevaste periode van 20 jaar.

“Niet blindstaren op renteverhoging”

Volgens commercieel directeur Menno Luiten van De Hypotheker moet de huizenkoper zich niet blindstaren op de renteverhoging. “Wij begrijpen dat huizenkopers juist nu voor zekerheid kiezen, maar bij het sluiten van een hypotheek is niet alleen de rente van belang. Ook de hypotheekvoorwaarden spelen een rol, bijvoorbeeld of er sprake is van een verhuisregeling en welk percentage boetevrij afgelost mag worden.”

—————————————-

KADER:

CPB: banken kwetsbaar door coronacrisis

De omvang van de coronacrisis kan leiden tot grote financiële problemen bij banken en overige financiële instellingen. Dat concluderen onderzoekers van het Centraal Planbureau (CPB) in de Risicorapportage Financiële Markten 2020 dat op 2 juni werd gepresenteerd.

De rapportage onderzoekt de financieel-economische gevolgen van de coronacrisis voor de financiële markt. De onderzoekers stellen vast dat een nieuwe eurocrisis niet is uitgesloten als de recessie langer aanhoudt. Ondanks dat de Nederlandse banken weerbaarder zijn dan in 2008 tijdens de vorige kredietcrisis. Banken hebben meer reservekapitaal opgebouwd en er zijn minder probleemleningen.

Desondanks kunnen de banken in grote moeilijkheden komen als bedrijven en consumenten in betalingsproblemen komen door de coronacrisis. Bijvoorbeeld als mensen niet meer in staat zijn om hun hypotheek te betalen. Vooral kwetsbare zelfstandigen en flexwerkers zonder werk moeten in die situatie hun financiële buffers aanspreken. Zo heeft een kwart van de zelfstandigen minder dan 3000 euro vrij opneembaar spaargeld.

—————————————