jubelton vermogensongelijkheid
Demissionair staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief. - Foto: Ministerie van Financiën

De jubelton, de regeling waarmee ouders hun kinderen eenmalig 100.000 euro belastingvrij kunnen schenken, zorgt er niet voor dat huizenkopers voor een lagere hypotheek tekenen, maar vergroot de vermogensongelijkheid. Dit staat in een brief die demissionair staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief naar de Tweede Kamer stuurde.

Hans Vijlbrief baseert zijn brief op onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. Kinderen die een ton van hun ouders krijgen, kopen simpelweg een duurder huis, is de conclusie. Vijlbrief stuurde die brief donderdag naar de Tweede Kamer.

Conclusies niet mals

De conclusies in het rapport zijn niet mals. ‘De schenkingsvrijstelling beoogt de financiële kwetsbaarheid van huishoudens te beperken, maar wordt in de praktijk vooral gebruikt om schenkingen te doen aan een kleine groep van huishoudens die al een relatief goede financiële uitgangspositie hebben. De schenkingsvrijstelling vergroot zo vermogensongelijkheid’.

Jonge huizenkopers die een ton krijgen kunnen meer bieden voor een huis dan leeftijdgenoten die niet zo’n schenking krijgen. De laatsten verliezen daardoor de concurrentie op de krappe huizenmarkt van de eersten, schrijft SEO. “Een deel van de starters die een schenking ontvangt, koopt hiermee een woning die ze anders niet hadden kunnen financieren. Dit kan ten koste gaan van andere starters die om dezelfde starterswoningen concurreren.”

‘Onderwaterproblematiek’

Het kabinet verhoogde de belastingvrijstelling in 2017 van € 53.000 naar € 100.000, onder voorwaarde dat de ontvangers (18- tot 40-jarigen) het geld zouden besteden aan de aankoop van een huis of de aflossing van hun hypotheek. De beoogde doelstelling van de maatregel was het verlagen van de gemiddelde hypotheekschuld van jonge woningbezitters. Vooral jonge huiseigenaren zuchtten in de huizenmarktcrisis van 2009-2013 immers onder hypotheekschulden die hoger waren dan de waarde van hun woning. De verhoogde schenkingsvrijstelling zou dergelijke ‘onderwaterproblematiek’ verminderen, beweerde het kabinet in 2015.

Lees ook:Steeds meer kritiek op jubelton

Maar volgens SEO is de maatregel in dat opzicht niet effectief. De € 2,2 miljard die ouders in 2017 en 2018 aan hun kinderen schonken, verlaagde de landelijke hypotheekschuld hoogstens met 3 promille (0,3%), stellen de onderzoekers. ‘Een deel van deze schenkingen had echter ook zonder de verruiming wel plaatsgevonden, of het geld was op een ander moment of op een andere manier bij de ontvanger terechtgekomen.’

De conclusies van SEO staan haaks op die van de Algemene Rekenkamer. Die onderzocht in 2017 het effect van een eerdere verhoging van de schenkingsvrijstelling. Ook toen konden ouders hun kinderen belastingvrij een ton schenken. Die schenkingen werden wél op grote schaal gebruikt voor aflossingen op de hypotheek. Maar dat was net na de huizenmarktcrisis, toen veel jonge huizenbezitters ‘onder water’ stonden en daarvan nog de schrik in de benen hadden.

Effectievere manier

Inmiddels hebben nog maar weinig huiseigenaren een hogere hypotheek dan hun woningwaarde. Het onderwaterprobleem verdween eigenlijk vanzelf. Het aanscherpen van de hypotheekleennormen bleek een veel effectievere manier om de landelijke hypotheekschuld te temperen, constateert SEO.

Demissionair staatssecretaris Vijlbrief meldt de Tweede Kamer dat hij zich onthoudt van een inhoudelijke reactie op het SEO-onderzoek. Hij laat het aan het volgende kabinet om de conclusies ter harte te nemen.