64d93d666355a43c4a86679a030d35b6_L

Per 1 januari 2011 kunnen huizenkopers in Amsterdam gebruik maken van de Koopgarantregeling. Woningcorporaties De Alliantie en Ymere bieden in 2011 zeker 1000 koopwoningen aan met deze regeling.

Per 1 januari 2011 kunnen huizenkopers in Amsterdam gebruik maken van de Koopgarantregeling. Woningcorporaties De Alliantie en Ymere bieden in 2011 zeker 1000 koopwoningen aan met deze regeling.

Woningcorporatie De Alliantie heeft al jaren Koopgarantwoningen in Almere en Amersfoort. Vanaf 1 januari mag dat ook in Amsterdam. Tot nu toe stond de Belastingdienst de Koopgarantconstructie niet toe. Dat had te maken met de grond- en erfpachtregels die gelden in Amsterdam.

Geweldig
Sonja van Galen van De Alliantie: “Het is natuurlijk geweldig om dit te kunnen aanbieden. Vanaf 1 januari gaan de nieuwe Europese regels in waardoor het voor veel mensen lastiger wordt een woning te vinden. Met Koopgarant kunnen wij die mensen helpen. Wij voelen ons ook verantwoordelijk voor die groep. Het is heel moeilijk om in Amsterdam een huis te vinden. En we willen als woningcorporatie graag een gemengde populatie houden.”

Succesvoller dan startersleningen
In Amersfoort en Almere is de Koopgarantconstructie al erg succesvol. Met name starters en jonge mensen maken er veel gebruik van. Van Galen: “We bieden ook startersleningen aan, maar daar wordt weinig gebruik van gemaakt. Zodra we met Koopgarant aankomen, gaan mensen daar voor.”

Met makelaars
Om de woningen te verkopen werkt Alliantie samen met makelaars. “Dat werkt prima. In Amsterdam zullen de makelaars nog even moeten leren werken met deze constructie, in Almere en Amersfoort gaat het soepel. De makelaars zijn goed op de hoogte van de mogelijkheden”

Investeren
Niet alleen voor potentiële kopers is de Koopgarantconstructie gunstig. De woningcorporatie heeft er ook voordeel van. Van Galen: “We kunnen nu blijven investeren in nieuwbouw, met name in betaalbare woningen. Op de langere termijn houden we er natuurlijk wel rekening mee dat de woningen weer teruggekocht gaan worden.”

Wat is Koopgarant precies?
Met Koopgarant krijgen kopers een aanzienlijke korting op de aanschaf van een woning van een woningcorporatie. Bij verkoop van de woning koopt de corporatie de woning binnen drie maanden terug. Verkoper en corporatie delen de waardestijging of -daling.

Voor wie is deze regeling?
De Koopgarantregeling is er voor mensen met een inkomen tussen 33. 614 en 45.000 euro. Zij komen vanwege nieuwe Europese richtlijnen per 1 januari 2011 niet meer in aanmerking voor een sociale huurwoning. Het inkomen is vaak ook te laag om een woning te kopen. Met Koopgarant kunnen ze alsnog een woning kopen van een woningcorporatie.