Twee huizen, dubbele lasten

26 procent van de Nederlandse huizenbezitters zou een nieuw huis durven kopen zonder dat het huidige huis verkocht is. Dat blijkt uit onderzoek van MUNT Hypotheken onder 1.044 Nederlandse huizenbezitters. Ook overweegt een derde om eerder een nieuwe woning te kopen vanwege de stijgende huizenprijzen en de oplopende hypotheekrente. Veel respondenten voelen daarbij grote druk om snel een beslissing te nemen over de aankoop van een huis.

Vooral in de stad is het optimisme over de huizenmarkt groot en zou 29 procent van de huizenbezitters een nieuw huis kopen terwijl de huidige woning nog te koop staat. In dorpen is dit 22 procent. “Een paar jaar geleden was dit nog ondenkbaar en werd het volop afgeraden”, aldus Menno Luiten van MUNT Hypotheken. “De huizenmarkt is dusdanig sterk aangetrokken, dat huiseigenaren dat risico wel aandurven. Het blijft zaak om er alles aan te doen om de oude woning snel te verkopen en dubbele woonlasten te voorkomen, maar het risico op dubbel woningbezit wordt steeds kleiner. Zeker in de grote steden.”

Jongeren durven meer risico te nemen

Naarmate de leeftijd stijgt, durven mensen het risico op dubbele woonlasten minder aan. Onder jongeren tot 30 jaar zou 32 procent een nieuw huis kopen zonder de huidige woning verkocht te hebben, onder 60-plussers is dit slechts 21 procent. “Onder jongere leeftijdscategorieën zie je over het algemeen meer mobiliteit op de woningmarkt dan onder ouderen. Veranderende leefsituaties volgen elkaar snel op waardoor deze doelgroepen sneller op de markt anticiperen en meer risico nemen”, aldus Luiten. Al wordt het risico op dubbele woonlasten überhaupt niet zo groot ingeschat. De overgrote meerderheid van 83 procent geeft aan dat hij of zij verwacht dat de eigen woning sneller verkocht zou zijn dan vijf jaar geleden. 

Eerder verhuizen door stijgende huizenprijzen en hypotheekrente

Door de stijgende huizenprijzen zou bijna een derde van de huizenbezitters eerder overwegen om een nieuwe woning te kopen, onder jongeren is dit zelfs 43 procent. Ook de stijgende hypotheekrente speelt een rol; 31 procent overweegt om deze reden eerder een nieuwe woning te kopen. Onder jongeren is dit met 45 procent wederom significant meer.

Opgejaagd

Meer dan de helft van de jongeren (tot 30 jaar) voelt zich door de concurrentie op de huizenmarkt dan ook gedwongen om snel een beslissing te nemen over de aankoop van een nieuwe woning. Onder 50-plussers is dit met 24 procent veel minder. “Ouderen laten zich minder opjagen als het gaat om de beslissing om een huis te kopen. Jongeren hebben vaak een beperkter budget en zijn dus eerder geneigd om snel een beslissing te nemen. In deze markt is het aanbod beperkt en is op echt op.”

Bron: InFinance en Eufin Financieel nieuws