Aantal studenten opleiding vastgoed en makelaardij groeit

Er is een stormloop op de opleidingen in vastgoed en makelaardij. Zowel aan de Hogeschool Rotterdam als Saxion Enschede is het aantal eerstejaars verdubbeld.

Er is een stormloop op de opleidingen in vastgoed en makelaardij. Zowel aan de Hogeschool Rotterdam als Saxion Enschede is het aantal eerstejaars verdubbeld.

In Rotterdam bungelde de opleiding zeven jaar geleden nog onder aan de ranglijsten. Maar de studie ging op de schop en de markt trok aan. Nu zijn de resultaten positief en is de belangstelling enorm, zegt opleidingsmanager Martine Borggreve  van de Hogeschool Rotterdam in het AD. “In 2015 hadden we 125 eerstejaars, vorig jaar 284 en aankomend jaar zelfs nog iets meer.”

Positieve verhalen

Voor Saxion in Enschede geldt hetzelfde, laat Rob Veenhoven weten, inhoudelijk coördinator van de opleiding Vastgoed en makelaardij. “Bij ons is het aantal studenten verdubbeld van 60 naar zo’n 120. “Dat komt vooral door het gunstige economische klimaat en de positieve verhalen in de media.”
Deze aantallen zijn nog goed te hanteren, vervolgt Veenhoven.  “We hebben extra docenten aangenomen. Nieuw personeel is niet gemakkelijk te vinden, maar het is gelukt.”

Personele wisselingen

In Rotterdam was de groei nauwelijks bij te benen, vertelt Borggreve. “Er zijn veel personele wisselingen geweest, een aantal jonge docenten is zelf weer de vastgoedmarkt opgegaan. Begrijpelijk, want er is veel werk voor projectontwikkelaars.”

Geld verdienen

Borggreve merkt dat sommige eerstejaars een vertekend beeld hebben van de opleiding. “Ze denken veel geld te kunnen verdienen en zien vooral het makelaarschap voor zich.” Om te voorkomen dat studenten halverwege het eerste jaar teleurgesteld afhaken, is dan ook extra duidelijke voorlichting gegeven.  “We hebben uitgelegd dat de opleiding voor méér opleidt. Je leert taxeren, financieren, beleggen en risicoanalyses maken. Dus als je niet van cijfers houdt, zit je hier niet goed.”

Baanverwachting extreem hoog

De baanverwachting is in het vakgebied extreem hoog momenteel, zegt Veenhoven. “Onze afgestudeerden hoeven niets te doen om werk te vinden.”
Borggreve onderschrijft dit. “De meeste afgestudeerden kunnen al voor hun afstuderen aan de slag. Of dat voor de nieuwe eerstejaars straks nog geldt? Niemand weet hoe de huizenmarkt over vier jaar is.”