Klimaatverandering heeft impact op woningmarkt

Het Klimaatakkoord gaat veel impact hebben op huizenbezitters, stelt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. De NVM publiceerde op donderdag 12 juli haar kwartaalcijfers over het tweede kwartaal van 2018. 

Het Klimaatakkoord gaat veel impact hebben op huizenbezitters, stelt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. De NVM publiceerde op donderdag 12 juli haar kwartaalcijfers over het tweede kwartaal van 2018. 

“De verduurzaming van bestaande woningen en de operatie om van het aardgas los te komen gaat veel starters en mensen met een kleine beurs hard raken”, aldus Jaarsma, die pleit voor een passende oplossing om mensen niet met een hoge schuld op te zadelen. “De NVM ziet hierin een gigantische uitdaging, vooral voor de bestaande bouw.”

Te laag aanbod

Uit de cijfers van de NVM blijkt dat de trends op de Nederlandse woningmarkt doorzetten: dalende transactieaantallen door een te laag aanbod, grote prijsstijgingen en te weinig nieuwbouw om aan de groeiende vraag te voldoen. De woningmarkt is in veel regio’s krap, in sommige evenwichtig en slechts in één regio ruim (Noordoost-Groningen).

Stijging van 10,4 procent

Er zijn in het 2de kwartaal van 2018 bijna 11% minder woningen verkocht. In totaal verkochten de NVM-makelaars ruim 38.600 woningen (totale markt circa 55.000), 4.600 minder dan een jaar eerder. De prijs is in het afgelopen kwartaal gestegen tot een recordniveau van € 288.000. Vergeleken met een jaar eerder is er sprake van een stijging van 10,4%. 

Doorstroming stokt

De looptijd van verkochte woningen bedraagt nu 45 dagen, 16 dagen minder dan een jaar geleden. Sinds 2000 is de verkooptijd niet zo kort geweest. “Vooral de starters komen steeds moeilijker aan een woning”, aldus Jaarsma. Daarmee staat de woningmarkt volgens de NVM-voorzitter anno 2018 voor een nieuwe uitdaging: voorkomen dat verhuisgeneigde huishoudens blijven zitten. “Als zij de door hen gewenste woning niet kunnen vinden, stokt de zo noodzakelijke doorstroming.”

Lees het volledige rapport op NVM.nl

Bron: NVM