Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amsterdam heeft besloten om de maximale termijn voor vakantieverhuur te halveren, laat het AD weten.
Het college van burgermeester en wethouders van de gemeente Amsterdam heeft besloten om de maximale termijn voor vakantieverhuur te halveren, laat het AD weten.
Na een lange tijd heeft het college toch besloten de maximale termijn voor vakantieverhuur vanaf 2019 terug te brengen van 60 naar 30 dagen per jaar. ”Het heeft mij een jaar gekost om van onze wens werkelijkheid te maken,” aldus wethouder Laurens Ivens.
Woningonttrekking
Op dit moment mogen Amsterdammers hun woning maximaal 60 dagen per jaar verhuren via Airbnb, Booking of een van de andere platforms. Dat is te lang, vinden diverse politieke partijen en bewonersgroepen. Zo’n lange termijn werkt overlast in de hand en omwonenden weten niet meer wie hun buren zijn. Bovendien: hoeveel Amsterdammers kunnen meer dan 60 dagen per jaar op vakantie? Het college stond eind 2016 al open voor een kortere termijn, maar zag juridische obstakels. Vakantieverhuur mag niet leiden tot woningonttrekking, waarbij een huis commercieel wordt gebruikt, niet om in te wonen.
Termijn verkorten
Bij verhuur van meer dan 60 dagen kan de gemeente woningonttrekking vrij eenvoudig aantonen. Dat ligt veel ingewikkelder bij 30 dagen. Juridische experts en het ministerie van Binnenlandse Zaken waren van mening dat zo’n inperking moeilijk te verdedigen is bij de rechter. Het college heeft lang gezocht naar een gaatje, bleef procedures voeren om rechterlijke uitspraken te ontlokken en heeft nu eindelijk een opening gevonden. De rechtbank in Amsterdam oordeelde op 5 december, in een zaak over een boete die de gemeente had opgelegd aan een Airbnb-verhuurder dat ook bij incidentele vakantieverhuur sprake is van woningonttrekking. Met deze uitspraak in de hand, durft de gemeente het aan de termijn te verkorten. ”Ik wilde voorkomen dat Amsterdam voor aap staat in de rechtbank,” aldus Ivens.
Enorme groei Airbnb
Uit gegevens van Airbnb blijkt dat afgelopen jaar zo’n 5 procent van de Amsterdamse woningen op de site langer dan 60 dagen was verhuurd. Een jaar eerder, toen de meldplicht niet gold, was dat 18 procent. In 2017 nam het aantal advertenties op Airbnb toe van 17.100 tot ruim 19.000. ”Ik verwacht hiermee niet de drukte in de stad te regelen,” zegt Ivens. ”Maar we pakken wel de problemen aan in de portieken van bewoners.”
Bron: AD