001_vg03

Toen onze a.i. hoofdredacteur Jeanet van der Linden, trouwde, hoorde het er gewoon bij: een huis kopen. In de Vastgoed die vrijdag verschijnt ontdekte zij eens te meer duidelijk dat die gedachte in deze tijd niet meer op gaat.

Toen onze a.i. hoofdredacteur Jeanet van der Linden, trouwde, hoorde het er gewoon bij: een huis kopen. Zij en haar man kochten een rijtjeshuis uit de jaren ’60 in Apeldoorn, voor het duizelingwekkende bedrag van 150.000 gulden. Nu een bedrag om om te lachen, maar zeker in de eerste jaren voelde de hypotheek voor hen als een enorme verplichting. Die ze ook niet hadden kunnen aangaan, maar daar dachten ze toen niet over na. Als kind van hun tijd gingen ze settelen. Tijdens het maakproces van de nieuwe Vastgoed, ontdekte Jeanet eens te meer dat die gedachte nu niet meer van deze tijd is.

Hoe anders is dat bij de twintigers en dertigers van nu. Een oud-collega is net dertig. Ze was uitgekeken op haar baan, nam ontslag en vertrok naar de Verenigde Staten. Omdat ze niet wist hoe lang ze daar zou willen blijven, zegde ze ook haar huur op en stalde ze haar spullen in de garage van pa. Geen baan en geen huis, maar ze lag er geen moment van wakker. De generatie Y zit veel minder vast aan een huis, een baan en een plek dan de generatie ervoor.

Maar wonen moeten ze wel! En dat geldt ook voor de komende generaties ouderen, die het begrip ‘seniorenhuisvesting’ aan het herdefiniëren zijn. Kleiner gaan wonen en dan kopen of huren? Verhuizen naar de stad met alle voorzieningen of kiezen voor de rust van een buitenwijk? Zelfstandig blijven wonen maar dan toch in een gemeenschap met anderen?

Het zijn vragen die nu spelen, zowel bij jongere als bij oudere generaties. Interessant hoe de markt zich aan die ontwikkeling zal aanpassen. En hoe daarbij ook steeds meer gekeken wordt naar mogelijkheden om bestaande gebouwen te transformeren, aangezien we met z’n allen ook steeds meer gaan voor duurzaamheid.

De oud-collega heeft ondertussen ontdekt dat het gras in de de VS niet groener is dan hier. Ze vond een nieuwe baan en via Facebook woonruimte in een getransformeerd kantoorgebouw in Amsterdam. Die deelt ze nu met vrienden van vrienden. Helemaal Friends, helemaal nu, blijkt uit het artikel ‘Generatie Y’!