verhuurhypotheek
Huurwoningen met een huur tot € 1.000 worden binnenkort strenger gereguleerd.

De huurwoningmarkt komt steeds verder onder druk te staan. Dat concluderen NVM en VGM NL naar aanleiding van het kwartaalbericht transactiedata van huurwoningen in de vrije sector. Het aantal transacties gaat voor het tweede achtereenvolgende kwartaal (-3,9%) omlaag. Daarmee stokt nu ook de markt voor huurwoningen.

De transactieprijs per vierkante meter kale huur is in het derde kwartaal van 2021 (ten opzichte van een jaar eerder) gemiddeld gestegen: 5,8% voor woonhuizen en 4,5% voor appartementen. Nieuwe huurders betaalden een gemiddelde huurprijs van € 10,65 per vierkante meter per maand voor woonhuizen en van € 15,06 voor appartementen. 

Huurprijs daalt in en rond Amsterdam

De huurprijzen stijgen echter niet overal meer, concluderen NVM en VGM NL in hun kwartaalbericht. De stijgingen doen zich vooral voor in minder verstedelijkte gebieden. In de driehoek Amsterdam (-5,1%), Amstelveen (-6,6%) en Haarlem (-2,8%) is voor het tweede achtereenvolgende kwartaal de huurprijs gedaald. Ook in de omgeving Utrecht/Amersfoort is dat het geval. Ook zijn er minder transacties. De daling is vooral te zien bij woonhuizen. Bij appartementen steeg het aantal transacties nog licht.

Ook betaalbaarheid een probleem

NVM en VGM NL maken zich zorgen. Als het aanbod en aantal transacties in de huurwoningmarkt dalen, komt ook deze markt onder druk te staan, zegt NVM-voorzitter Onno Hoes. Daarbij is de betaalbaarheid voor steeds meer mensen een probleem. “Door de flink stijgende energieprijzen nemen de woonlasten voor huurders fors toe”, zegt Hoes. “Tel daarbij op dat steeds meer gemeenten per 1 januari 2022 een zelfbewoningsplicht willen gaan invoeren. Daardoor gaat het aanbod verder afnemen en de prijzen verder stijgen.”

Lees verder onder de grafiek:

HuurwoningmarktPrijsstijgingen huurwoningen

De grootste prijsstijgingen zijn te zien in Almere en Rotterdam. In Almere is er een stijging van huurprijzen van ruim 20%. Volgens NVM en VGM NL is die stijging te verklaren doordat er veel nieuwbouw is bijgekomen met een hogere vierkantemeterprijs. Ook in Rotterdam is er een stijging van ruim 11%.

NVM en VGM Nl betrekken in hun berekeningen voornamelijk de kale huurprijzen van woningen in de vrije sector. Het gaat in 76% van de gevallen om kale huur, 15% betreft gestoffeerde huurwoningen en 8% is gemeubileerd.