Vastgoed Actueel verkocht

De koopgekte onder huizenzoekers is de afgelopen tijd zo hoog opgelopen, dat sommige makelaars hebben besloten een klantenstop in te voeren. Zoals Brecheisen Makelaars in Utrecht, waar volgens directeur Marcel Arendsen het aantal afspraken per dag steeg naar zestig per makelaar. 

Hij heeft in 25 jaar niet zo’n extreme situatie gezien op de woningmarkt, zegt Arendsen tegen RTV Utrecht. Vorig jaar had hij 637 woningen te koop staan, terwijl zo’n 70.000 mensen aangaven een woning te willen kopen. “Normaal hebben onze makelaars zo’n acht afspraken per dag, maar dat loopt nu op naar zestig per makelaar per dag.”

Om kwaliteit en onafhankelijkheid te kunnen blijven bieden, heeft het kantoor besloten om een klantenstop in te voeren: pas als de vorige is geplaatst, komt een nieuwe klant aan bod. “Wat doe je anders met mensen die een huis niet kunnen kopen maar ons wel een zoekopdracht geven?” zegt Arendsen. “Hoe gaan we dat in godsnaam dichtlopen als we al zestien mensen hebben voor één zo’n woning? Moet je er dan zeventien van maken, achttien? Dus ja, wij hebben er een stop op gezet.”

Achter het net vissen

Gisteren werd bekend dat de stijging van huizenprijzen de sterkste is in twintig jaar tijd. In februari steeg de koopprijs met 10% ten opzichte van een jaar eerder. De krapte aan woningen leidt ertoe dat overbieden aan de orde van de dag is. Kopers begeven zich hierdoor steeds vaker met de moed der wanhoop op de woningmarkt, schrijft de Volkskrant. Kopers die meerdere keren achter het net hebben gevist, blijken bereid om de volgende keer weer meer te overbieden. Maar ook dan kan zelfs een ton bovenop de vraagprijs soms niet voldoende zijn.

De biedingsstrijd loopt sinds de jaarwisseling sterk op en kan kopers voor een dilemma stellen. Soms is het volgen van een plan B de enige optie, zeggen huizenzoekers in een artikel op Nos.nl. In plaats van blijven zoeken naar de speld in de hooiberg, kiezen mensen voor verbouwen, huizenruil of een tiny house.

‘Makelaar heeft de informatie’

Tegen RTV Utrecht zegt woordvoerder Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis dat de periode waarin woningzoekers misgrijpen, nog wel langer zal duren. Hij vindt dat makelaars zich meer bewust zouden moeten zijn van hun rol als bemiddelaar. “De makelaar heeft de macht van de informatie (..). Het zou goed zijn als alle makelaars daar rekenschap over afleggen en zich realiseren dat het over meer gaat dan geld, dat het gaat over de behoefte aan een dak boven je hoofd.”

VBO: zelfcheck voor bezichtigingen

Beluister ook het interview op 30 maart van BNR Nieuwsradio met Hans van der Ploeg, directeur van VBO. “Er is inmiddels door de branche een zelfcheck voor bezichtigingen ontwikkeld. Zo kunnen we de consumenten vragen om eerst goed te beoordelen of een huis bij hen past, voor ze een bezichtiging vragen.”