Vastgoed Actueel nieuwbouw

Nederlandse pensioenfondsen hebben het afgelopen jaar een recordaantal nieuwbouwwoningen gekocht. Via beleggingsinstellingen haalden ze 17.000 nieuwbouwwoningen binnen, een stijging van 35 procent ten opzichte van 2016. Volgens cijfers van vastgoedadviseur Capital Value is dit goed voor een belegd vermogen van meer dan 3,5 miljard euro.

Nederlandse pensioenfondsen hebben het afgelopen jaar een recordaantal nieuwbouwwoningen gekocht. Via beleggingsinstellingen haalden ze 17.000 nieuwbouwwoningen binnen, een stijging van 35 procent ten opzichte van 2016. Volgens cijfers van vastgoedadviseur Capital Value is dit goed voor een belegd vermogen van meer dan 3,5 miljard euro, zo schrijft het FD.

Met dit recordaantal investeringen komen pensioenfondsen tegemoet aan de oproep uit de politiek om meer in Nederland te investeren. De fondsen zijn hier zeker toe bereid, aangezien Nederlandse huurwoningen een aantrekkelijk rendement op de lange termijn opleveren. Als er meer gebouwd was, hadden de fondsen zelfs 5.000 tot 10.000 huurwoningen meer kunnen kopen.

Woningen afstoten

In 2017 is er een recordbedrag van 5 miljard euro naar Nederlandse huurwoningen gegaan. Dit is een toename van 20 procent op jaarbasis en een verdrievoudiging ten opzichte van vijf jaar geleden. Nederlandse pensioenfondsen maken gebruik van de extreem lage rente en het economisch herstel om hun oudere en minder gunstig gelegen woningen te verkopen. De komende weken stoten ze voor 700 tot 800 miljard euro aan woningen af.

Buitenlandse investeerders

Deze oudere woningen worden vooral door particuliere beleggers en buitenlandse investeerders gekocht, die vaak een andere visie of risicoprofiel hebben. Zo verwierf de Canadese belegger Capreit een jaar geleden al een grote portefeuille met woningen in de Utrechtse wijk Overvecht, die op dat moment een wat slechte naam had.

“Overvecht had inderdaad een slechte naam, maar verandert op dit moment ontzettend snel”, zegt Patrick Steenstra Toussaint van Rubens Capital Partners, de Nederlandse partij waarmee Capreit in Nederland belegt, tegen het FD. “Er gaan steeds meer starters en jonge gezinnen wonen. De vraag naar betaalbare woningen daar is groot.” Net als in Amsterdam en andere grote wereldsteden schuiven de wijken die gewild zijn steeds verder op naar de randen van de stad.

Bron: FD