huizenprijzen in Nederland

De huizenprijzen in Nederland stegen in de periode januari-maart van dit jaar opnieuw harder dan het Europees gemiddelde. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en het Kadaster. De prijzen van nieuwbouwkoopwoningen stijgen in die periode aanmerkelijk minder hard.

De huizenprijzen in de Europese Unie waren in het eerste kwartaal van 2020 gemiddeld 5,5% hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In Nederland stegen de huizenprijzen in dezelfde periode met 6,3%. Luxemburg kende met 14,0% gemiddeld de grootste stijging van de huizenprijzen. Jaar op jaar bezien daalde de huizenprijs volgens de cijfers van het CBS alleen in Hongarije.

Prijs nieuwbouwkoopwoning 4,8% hoger

De prijs van een nieuwbouwkoopwoning lag in het eerste kwartaal van 2020 gemiddeld 4,8% hoger ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Deze stijging ligt lager dan die van het vorige kwartaal, toen was een nieuwbouwkoopwoning gemiddeld 7,4% duurder dan een jaar eerder. Sinds het derde kwartaal van 2016 is de prijsstijging van nieuwbouwkoopwoningen niet zo laag geweest.

Gemiddeld was een koopwoning (nieuwbouw en bestaande bouw) in het eerste kwartaal 6,3% duurder dan vorig jaar. De prijzen van alle koopwoningen, uitgedrukt in de huizenprijsindex (HPI), stijgen al sinds begin 2014.

Tekst gaat verder onder de grafiek

Aantal verkochte nieuwbouwwoningen in 2019

Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen is bekend tot en met het vierde kwartaal van 2019. In dat kwartaal waren er 7.729 transacties van nieuwbouwwoningen. Dit is 11,7% minder dan een jaar eerder.

In dezelfde periode waren er juist 5,6% meer transacties van bestaande koopwoningen dan een jaar eerder. Bij bestaande koopwoningen is ook in het eerste kwartaal van 2020 een stijging zichtbaar. De invloed van de coronacrisis die hierna uitbrak in Nederland is in al deze cijfers en percentages nog niet zichtbaar.

Lees ook: Prijs koopwoningen naar record in mei