20160211-_DSC5866

Veertig studenten van de Hanzehogeschool gingen aan de slag om met een plan te komen voor de transformatie van een voormalig pand van de sociale dienst. Diverse ideeën, één winnaar. De samenwerking van studenten uit verschillende disciplines levert bovendien een andere manier van denken op.

 

Een gedateerd en leegstaand kantoor in de stad Groningen én veertig studenten van de Hanzehogeschool. Zij gingen aan de slag om met een plan te komen voor de transformatie van dit voormalige pand van de sociale dienst. Diverse ideeën, één winnaar. En minstens zo belangrijk: de samenwerking van studenten uit verschillende disciplines levert een andere manier van denken op.

“Kennis is alleen van waarde als het gekoppeld kan worden aan andere kennis”, stelt docent en onderzoeker Jaap Postma van de Hanzehogeschool in Groningen. Hij is verbonden aan het Kenniscentrum NoorderRuimte van de Hanzehogeschool. Hij vertelt dat studenten wel vaker worden uitgedaagd om aan de slag te gaan met collega-studenten die een andere studierichting volgen. Ieder halfjaar start er een project, waarbij studenten de mogelijkheid krijgen om samen een creatief – en liefst ook realistisch – plan te bedenken voor de transformatie van een leegstaand gebouw. Dit jaar draaide het om het voormalige pand van de sociale dienst aan de Europaweg in Groningen.

Hostel

Tim Kloezen, vierdejaars student Vastgoed & Makelaardij, behoort dit jaar tot de winnende groep. Hij kwam met medestudenten uit de hoek van Architectuur, Bedrijfskunde, Civiele Techniek, Facility Management en Toegepaste Psychologie op het idee om het gebouw aan de Europaweg te transformeren tot hostel voor internationale studenten. Groningen is populair bij studenten uit alle uithoeken van de wereld. Tim Kloezen: “We zaten meteen in de studentenhoek te denken. Er is hier veel vraag naar studentenwoningen.”

Food hall

Volgens de student Vastgoed & Makelaardij is het voormalige gebouw van de sociale dienst in Groningen uitermate geschikt voor transformatie. Het pand oogt open en is makkelijk in te delen. Nadeel is misschien dat het gebouw niet meteen in de buurt ligt van het centrum. Maar ook daar hebben de studenten iets op verzonnen. Er is niet alleen gekeken naar het gebouw en de wensen van de mogelijke nieuwe gebruikers, maar ook naar de omgeving. Het gaat om de samenhang. Tim Kloezen: “We hebben bedacht dat er met een lokale ondernemer een fietsdeal moet komen, zodat de studenten de beschikking hebben over een fiets om naar het centrum te gaan. Een ander idee is een food hall. Er staan hier in de buurt meer panden leeg. Buitenlandse studenten voelen zich misschien eenzaam. Zo’n food hall kan dan een ontmoetingsplek worden.”

Breder denken

Of het plan van het winnende team ook echt uitgevoerd gaat worden, is niet duidelijk. Die beslissing ligt bij de gemeente. Punt is in ieder geval dat het project veel heeft opgeleverd voor de studenten. Tim Kloezen: “Het was een eye opener om samen te werken met studenten van andere opleidingen. Het gaat erom dat je samen een niet-traditionele manier van denken volgt. Ik noem het design thinking.” Transformatie ziet de student Vastgoed & Makelaardij als een goede oplossing om leegstand tegen te gaan.

Ook docent Jaap Postma onderstreept dat het goed is dat er een discussie wordt gevoerd over hoe we in Nederland omgaan met de vele vierkante meters vloeroppervlak die leeg staan. Het is belangrijk je bewust te zijn van wie de gebruiker wordt van een gebouw dat getransformeerd wordt. “Dat is ook de opdracht die makelaars krijgen.” Makelaars zouden volgens hem meer gebruik moeten maken van de ideeën van andere disciplines. “Denk bijvoorbeeld aan een architect die samenwerkt met iemand die vastgoedmanagement doet of makelaardij. Dat is kansrijk. De architect moet weten hoe de woningmarkt in elkaar zit om met een goed plan te kunnen komen.”

Beeld: Mark Stoter