0a8bfff05d3e75706de508cd531e2847_L

Voor het eerst in 10 jaar tijd neemt het aantal mensen met een betalingsachterstand op hun hypotheek af, al gaat het wel om een hele lichte daling.

 


Voor het eerst in 10 jaar tijd neemt het aantal mensen met een betalingsachterstand op hun hypotheek af, al gaat het wel om een hele lichte daling.

 

Trendbreuk

In april van dit jaar telde het Bureau Krediet Registratie (BKR) nog 112.800 mensen met een betalingsachterstand op de hypotheek van meer dan vier maanden. Momenteel zijn dit er nog 112.681. Weliswaar een heel lichte daling, maar ook een trendbreuk.

‘Wij durven nog niet te juichen’

‘Het is mooi om te zien dat er minder mensen in de financiële problemen komen met hun hypotheeklasten, maar wij durven nog niet te juichen‘, relativeert Peter van den Bosch, algemeen directeur van BKR. ‘Voor de mensen die het betreft moeten we de problematiek die schulden met zich meebrengen nu niet gaan bagatelliseren.’

Bredere schuldenproblematiek

Los van de betalingsachterstanden op leningen en hypotheken die bij BKR worden geregistreerd, kampen in Nederland naar schatting ruim 2,3 miljoen huishoudens met minimaal één betalingsachterstand. Dit zijn onder meer schulden bij de Belastingdienst, woningcorporaties, zorgverzekeraars en energieleveranciers.

Waterbed

“Met een kleine daling op de betalingsachterstanden bij hypotheken schiet de samenleving niets op als de achterstanden en uitstaande schulden bij de Belastingdienst en de studieschulden sterk toenemen. Het probleem verplaatst zich in dat geval en de totale problematiek neemt toe. Vergelijk het maar met een waterbed.”

Inzicht achterstanden

BKR maakt zich er al langer hard voor dat er een breder zicht komt op betalingsachterstanden. Door meer informatie over schulden te delen en samen te werken, kan volgens de instantie schuldenproblematiek effectiever worden aangepakt. BKR werkt al samen met een aantal gemeenten. De organisatie helpt gemeenten signalen te herkennen die duiden op schuldenproblemen.

Bron: BKR