vrijstaande woning

Vrijstaande woningen doen het goed op de aantrekkende woningmarkt. In januari werden 53,6% meer vrijstaande woningen verkocht dan een jaar eerder. Die stijging loopt slechts 6% achter ten opzichte van de groei van aantal transacties van tussenwoningen, die traditioneel het beste worden verkocht.

Vrijstaande woningen doen het goed op de aantrekkende woningmarkt. In januari werden 53,6% meer vrijstaande woningen verkocht dan een jaar eerder. Die stijging loopt slechts 6% achter ten opzichte van de groei van aantal transacties van tussenwoningen, die traditioneel het beste worden verkocht.

 Het fd.nl meldde aan de hand van die cijfers van januari dat ‘vrijstaande woningen het het beste deden op de aantrekkende woningmarkt’. Dat blijkt niet correct: met 60% toename in transacties profiteerden verkopers van een tussenwoning het meest van het positive sentiment op de woningmarkt.    

tabel transactiecijfers januari 2017 per woningtype

 

Januari goede maand voor vrijstaand 

In totaal werden 2216 vrijstaande woningen verkocht in januari, blijkt uit de cijfers van het Kadaster. Dat maakt het wel een goede maand voor dit woningtype dat doorgaans in een duurdere prijsklasse zit en daardoor pas later profiteert van een aantrekkende markt. Woningmarktcijfers.nl analyseerde dat vrijstaande woningen met 2216 transacties een aandeel had van 13,4% in het totaal aantal woningen dat de eerste maand van 2017 van eigenaar wisselde. In de traditioneel drukke decembermaand was dat aandeel met 3148 woningen nog 12,6%.   

Bekijk hier de laatste woningmarktcijfers per woningtype

Maandelijkse ontwikkeling vrijstaande woningtransacties

 

Theoretische verkooptijd

Over heel 2016 bekeken blijven vrijstaande woningen het lastigst te verkopen. Met een theoretische verkooptijd van 20,5 maanden bleven de vrijstaande woningen ver achter bij de tussenwoningen, die theoretisch binnen 5,7 maanden verkochten.  

Download hier het hele overzicht van Woningmarktcijfers.nl van theoretische verkooptijden over (het laatste kwartaal van) 2016.

 

Piek transacties in december

Vergeleken met januari 2016 werden er in totaal 39% meer woningen verkocht dan afgelopen januari, te weten 16.555 woningen. In alle provincies was sprake van een stijging. Afgezet tegen met de drukke decembermaand daalde het aantal transacties in januari met 34,5% .