Bob Maas, woningmarktspecialist bij Vereniging Eigen Huis (VEH), waarschuwt consumenten voor het eigenbelang van hun makelaar bij het vaststellen van de vraagprijs voor een woning.
Bob Maas, woningmarktspecialist bij Vereniging Eigen Huis (VEH), waarschuwt consumenten voor het eigenbelang van hun makelaar bij het vaststellen van de vraagprijs voor een woning.
Maas richt zich tot de consument als hij op Spacemakers.nl schrijft: “U moet zich niet laten lijmen met een onrealistisch hoge vraagprijs, maar ook niet voor gekke Gerritje spelen door zo vriendelijk te zijn om de makelaar aan een snelle omzet te helpen.”
Onderbouwing NVM
Tegenwoordig waarschuwen makelaars vaak dat de vraagprijs van een woning vooral realistisch moet zijn. Maas: “De NVM onderbouwde dit vorige week nog met een toelichting op het verschil tussen de oorspronkelijke vraagprijs en de uiteindelijke verkoopprijs. Dat verschil loopt op naarmate de woning langer te koop staat. Als het huis binnen een maand of drie wordt verkocht dan gaat er slechts’ 4,7% van de vraagprijs af (gemiddeld) en als het huis meer dan twee jaar te koop staat, is dat meer dan 18,1%, aldus de NVM.”
Klanten lijmen met hoge vraagprijs
Tot voor kort deden veel makelaars juist het tegenovergestelde volgens Maas: ze hanteerden toen een hoge in plaats van een realistische’ vraagprijs “om daarmee potentiële klanten binnen te halen”. Dat was fijn voor de klant: “U zult eerder een makelaar kiezen die tien- of twintigduizend meer voor uw huis denkt te maken dan een ander”. Maar ook voor de makelaar, die zo een extra hoge courtage binnensleepte.
Snel incasseren met lage vraagprijs
Maar de tijden zijn veranderd. Maas: “U wordt nu niet meer gelijmd met een hoge vraagprijs, maar nu krijgt u het dringende advies om vooral niet te hoog te gaan zitten. Wees vooral realistisch met de vraagprijs, zegt de makelaar nu.”
Eigenbelang van de makelaar
Maar hierbij speelt natuurlijk ook een belang van de makelaar mee: “Velen hebben het financieel gezien zwaar, kunnen nog maar net overleven of hangen met hun voortbestaan aan een zijden draadje. Dan kan je als makelaar beter kiezen voor snelle verkoop dan dat het maanden langer gaat duren, veel meer inspanning kost en de extra courtage maar een gering bedrag is”, aldus Maas.
Pas op met de vraagprijs!
Maas concludeert dat de klant moet oppassen met de vraagprijs: “U moet zich niet laten lijmen met een onrealistisch hoge vraagprijs, maar ook niet voor gekke Gerritje spelen door zo vriendelijk te zijn om de makelaar aan een snelle omzet te helpen. De makelaar kijkt niet op tienduizend euro, want dat scheelt hem bij 1,5% courtage maar 150 euro, terwijl u die tienduizend euro minder voor lief moet nemen.” De klant moet dus niet blindelings op de makelaar afgaan, en vooral zijn eigen belangen in de gaten houden.
Bron: www.spacemakers.nl