De Jager wil een wettelijk verbod op provisies op een groot aantal financiële producten, zoals hypotheken, levensverzekeringen en pensioenen. Onafhankelijke tussenpersonen moeten direct worden betaald door de consument. Bij schadeverzekeringen blijft het provisiesysteem wel bestaan.
Historische ommezwaai
De voorstellen van De Jager behelzen een historische ommezwaai in de manier waarop de overheid de verhouding tussen verzekeraars, banken en tussenpersonen reguleert. In de jaren negentig werd de hoogte van provisies juist wettelijk vrijgegeven. Geschat wordt dat er jaarlijks ongeveer 1 à 2 miljard euro aan provisies naar tussenpersonen gaat.
Alleen nog consumentenbelang
Het verbod moet ervoor zorgen dat tussenpersonen zich alleen nog maar laten leiden door het belang van de consument. De provisiestromen tussen verzekeraars, banken en tussenpersonen hebben gezorgd voor excessen als de woekerpolisaffaire: tussenpersonen worden gestimuleerd ongeschikte of te dure producten te verkopen.
Geen cultuuromslag bij tussenpersonen
De Jager heeft zijn voorstellen geformuleerd naar aanleiding van een evaluatie van de effectiviteit van de wettelijke maatregelen die de afgelopen tijd zijn genomen om de ongewenste effecten van het provisiestelsel tegen te gaan. Uit die evaluatie, uitgevoerd door onderzoeksbureau SEO, blijkt dat de maatregelen wel enig effect hebben, maar niet leiden tot een daadwerkelijke cultuuromslag bij tussenpersonen.
Belangenverenigingen tussenpersonen
De Jager volgt aanbevelingen van het Verbond van Verzekeraars en Adfiz, de grootste organisatie van tussenpersonen, die zijn weerstand tegen een verbod kortgeleden liet varen.
Bijval consumentenorganisaties
Ook de Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis (VEH), die tot voor kort reserves hadden, steunen de voorstellen op hoofdlijnen. Naar verluid willen ze wel graag garanties, zoals toezicht door bijvoorbeeld de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op de hoogte van de adviesvergoeding. De AFM heeft al eerder aangegeven voorstander te zijn van een provisieverbod.
Verdienmodel tussenpersonen onder druk
De verwachting is dat het gewenste verbod in 2013 van kracht wordt. Het Verbond van Verzekeraars en de Adfiz pleiten voor een overgangsperiode. Het provisieverbod zal grote gevolgen hebben voor het verdienmodel van tussenpersonen, dat toch al onder grote druk staat. De Jager wil provisies bij schadeverzekeringen niet verbieden, omdat de advieskosten bij deze producten anders te hoog worden.
Financieel advies haalbaar voor lage inkomens?
Zowel de Consumentenbond als het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft gewaarschuwd dat de toegankelijkheid van financieel advies voor consumenten met een lager inkomen in het gedrang kan komen als provisies worden verboden.
Bron: www.fd.nl