De nieuwe index van woningplatform Funda voorziet een verdere krapte van de woningmarkt. Sinds september stijgt het aantal woningkopers, terwijl het aantal woningverkopen daalt. De spanning op de huizenmarkt neemt dus verder toe.

De Funda Index meet op basis van actuele inzichten het gedrag en het vertrouwen van de consument op de woningmarkt. Deze maandelijkse graadmeter laat over de maand oktober zien dat 86% van de consumenten het nu een goed moment vindt om een huis te verkopen. De snelle verkoop en hoge huizenprijzen zijn daarbij de belangrijkste redenen. Maar het vertrouwen in de koop van een huis neemt af vanwege de grote prijsstijging en het krappe aanbod.

CEO van Funda, Quintin Schevernels, zegt hierover: “Het is heel opvallend dat ondanks dit ontbrekende vertrouwen, de coronacrisis en de economische gevolgen daarvan toch meer mensen een huis willen kopen. Hier willen we absoluut verder onderzoek naar doen.”

Lees verder onder de Tweet

Meer aanbodkrapte, geen afvlakking huizenprijzen

Ten opzichte van juli is de verkoopintentie van de consument zelfs 13% gedaald. Schevernels: β€˜Een mogelijke verklaring voor deze daling is dat mensen de verkoop naar voren hebben gehaald na de lockdown in maart. Dat zien we ook terug in onze piekende platformcijfers uit die periode.’ Als de koopwoede aanhoudt, betekent dat verdere krapte in het aanbod en dus stijgende huizenprijzen. Schevernels verwacht dat een afvlakking van de woningprijzen nog ver weg is. Daarnaast vreest hij dat de krapte op de woningmarkt verergt. “Steeds meer mensen kopen liever eerst een nieuwe woning voordat ze hun huidige huis verkopen.”

Lees verder onder de afbeelding

370010 intentie index 3dbef2 large 1605108951

Duidelijk beeld Funda Index in oktober: aantal kopers stijgt, verkopers daalt (bron: Funda)

Concurrentie woningzoekers

Uit de Funda Index blijkt dat woningzoekers steeds actiever woren. Steeds meer mensen nemen via Funda contact op met een makelaar. In oktober zelfs 25% meer dan in dezelfde maand een jaar geleden. Volgens Funda zorgt de coronacrisis voor afwijkende trends. In maart daalde het aantal bezichtigingsaanvragen, maar in mei en juni bereikte het aantal de hoogste piek. Na de ‘rustige’ zomervakantie neemt het aantal aanvragen weer rap toe.

5 miljoen bezoekers per maand

Funda brengt vanaf heden elke maand het consumentenvertrouwen- en gedrag op de woningmarkt in kaart. Het woningplatform telt meer dan 5 miljoen unieke bezoekers per maand. De index wordt samengesteld op basis van gedragsanalyse en maandelijks onderzoek onder een deel van de Funda-bezoekers.