Vastgoed Actueel Gemeenteranking 2018

De Gemeenteranking 2018 van Vastgoed en Woningmarktcijfers.nl levert een aantal verrassingen op. Haarlemmerliede is terug bij de eerste tien en is met Westervoort en Marum een van de grootste stijgers binnen de top tien. Opvallend is de positie van Wassenaar, op de 3e plaats van onderen, tegenover 155 in 2017.

De prijsontwikkeling was in Wassenaar minimaal en er vonden 19% minder transacties plaats, met daaraan gekoppeld een hoger woningaanbod, een hoge verkooptijd van 9 maanden en 4,5% van de woningvoorraad die te koop staat.

Amsterdam zakt weg

Amsterdam, een paar jaar geleden nog goed voor toptienplekken, zien we pas terug op plaats 104. De hoofdstad scoort wel hoog wat de prijsstijging betreft (+48%), maar daalt door de afname van het aantal woningtransacties (-12%).

In 250 gemeenten daalde het aantal transacties

In 50 gemeenten stijgt in 2018 het aantal woningtransacties met meer dan 10%. We zien de grootste stijging in Boekel, gevolgd door Oostzaan en Onderbanken. in 250 gemeenten is het aantal transacties gedaald.

Op de langere termijn staat Diemen bovenaan, met een stijging van 219%. In Zeewolde en Berg en Dal is de stijging een fractie minder.

Verkooptijd: gemiddeld vier maanden

In Nederland duurt het momenteel gemiddeld 4 maanden om het totale aanbod te verkopen. In 5 gemeenten is minder dan 2,5 maand nodig om het gehele aanbod te verkopen.

Urk staat al jaren op nummer 1 en heeft een TVT van slechts 1,3 maand. Waadhoeke en IJsselstein volgen op korte afstand. In De Marne, Pekela en Oldambt wordt de hoogste TVT gemeten: tot ruim 13 maanden.

Meer over de Gemeenteranking in Vastgoed 1

Bent u benieuwd naar de nummer 1 van de Gemeenteranking 2018? Deze en andere woningmarktgegevens publiceert Vastgoed i.s.m. Woningmarktcijfers.nl in editie 1 van 2019, die op 15 februari verschijnt.

Wanneer u gebruikmaakt van een gratis proefabonnement ontvangt u niet alleen editie 1, maar ook Vastgoed 2 Personeel & opleiding als digitale versie en editie 3, over nieuwbouw, transformatie en projectontwikkeling.