Rabobank: ‘piek groei huizenprijzen in zicht, afkoeling lijkt nog ver weg’

7357
piek groei huizenprijzen

De huizenprijzen stijgen dit jaar naar verwachting met 14,9% en in 2022 met 12,4%. Voor 2023 is een bescheiden prijsgroei van 3,2% voorzien. De piek in de groei van de huizenprijzen lijkt daarmee in zicht, maar afkoeling lijkt nog ver weg.

Dat schrijven woningmarkteconomen van RaboResearch in hun vandaag verschenen Kwartaalbericht Woningmarkt. Woningmarkteconoom Stefan Groot licht toe: “De prijsstijging was in oktober met 18,3% iets lager dan in september en we verwachten dat deze trend uiteindelijk doorzet.”

Tekst gaat verder onder grafiek.

“Hoewel de jaar-op-jaarstijging ook volgend jaar nog hoog is, verwachten we dat de groei na de jaarwisseling al snel bescheidener wordt. Dit komt doordat de economie minder uitbundig groeit en de werkloosheid waarschijnlijk wat oploopt. Ook verwachten we dat de kapitaalmarktrentes niet verder dalen, waardoor de prijsgroei van woningen geleidelijk afzwakt.”

Regionale verschillen in huizenprijzen

Vooral in provincies waar de huizenprijzen de afgelopen jaren minder hard zijn opgelopen (Flevoland, Drenthe, Groningen en Friesland) stijgen deze nu hard. In de regio’s waar de prijzen de afgelopen tijd het hardst stegen, lijkt de piek in de groei van de huizenprijzen nu bereikt. Groot: “Omdat de prijsgroei in Oost-Groningen nog steeds versnelt, verwachten we dat de prijsgroei in deze regio dit jaar net als in de huidige koplopers Flevoland en Noord-Drenthe op 19 à 20% uitkomt.

Tekst gaat verder onder kaart.

“Amsterdam blijft hekkensluiter, hoewel de prijsgroei ook daar met 12% nog altijd fors is. Volgend jaar groeien de huizenprijzen naar verwachting het hardst in Zeeuws-Vlaanderen en Overig Zeeland, met circa 17%. Ondanks grote onzekerheid verwachten we in 2023 nog geen regio’s met dalende huizenprijzen.”

Minder woningtransacties

Dat het ene na het andere prijsrecord sneuvelt op de huizenmarkt, hangt samen met de totaal uit het lood geslagen verhouding tussen vraag en aanbod, legt de Rabo-econoom uit. “De vraag naar huizen is hoog, onder meer door de lage rente, terwijl het aanbod tekortschiet. Historisch gezien stonden zelfs, afgezet tegen het totale aantal koophuizen, nog nooit zo weinig huizen te koop.

“In het voorjaar waren er nog veel transacties, doordat jongvolwassenen veel huizen kochten om te profiteren van de dit jaar geschrapte overdrachtsbelasting. Maar in oktober lag het aantal transacties maar liefst 26,9% lager dan vorig jaar. We verwachten dat deze trend doorzet en dat dit jaar in totaal 222.000 bestaande koophuizen van eigenaar wisselen. Voor volgend jaar verwachten we 188.000 transacties gevolgd door 195.000 transacties in 2023.”

Lees het het hele Kwartaalbericht Wonen op de website van Rabobank.