3f518086254ba3a2f0f3c3f27fc8971b_L

De politici in Den Haag waren energielabel-moe en hebben de nieuwe systematiek door de Tweede Kamer heen gewuifd. Vanaf 1 januari 2015 weet u hoe uw woning energie-technisch presenteert. Maar daar is wel een drietrapsraket voor nodig, met de woningeigenaar in de lead. Of de woningmarkt en dús de eigenaar daar iets mee opschiet? Hans van der Ploeg, directeur VBO Makelaar zet daar vraagtekens bij.

 

De politici in Den Haag waren energielabel-moe en hebben de nieuwe systematiek door de Tweede Kamer heen gewuifd. Vanaf 1 januari 2015 weet u hoe uw woning energie-technisch presenteert. Maar daar is wel een drietrapsraket voor nodig, met de woningeigenaar in de lead. Of de woningmarkt en dús de eigenaar daar iets mee opschiet? Hans van der Ploeg, directeur VBO Makelaar zet daar vraagtekens bij.

 

Laagdrempelig?

In januari 2015 krijgt iedere woning een indicatief energielabel (energielabel ‘light’) op basis van algemene woningkenmerken zoals bouwjaar en woonoppervlakte. Zeker bij oudere woningen zijn dat gebrekkige gegevens. Een jaren ’30 woning scoort automatisch een lager energielabel, ook al bent u zelf flink met piepschuim in de weer geweest. Maar niet getreurd, u kunt het label vervolgens ook zelf via internet aanpassen naar de gewenste klasse die u juist acht en er een definitief label van maken. Door de woningkenmerken aan te passen. Een fluitje van een cent voor een stoere Hornbach-man of -vrouw. Maar voor degene die niet met een duimstok in de hand is geboren, wellicht minder eenvoudig. Waar makelaars werken met NEN-meetinstructies,  gaat u straks met een rolmaatje in de weer. U heeft uw woning geïsoleerd? Met de factuur van uw ‘klusmannetje’ krijgt u een upgrade. Tenminste, als u de factuur na 10 jaar nog kunt vinden. Anders moet u een ander ‘mannetje’ laten komen die bewijs vergaart. Maar het wordt nog ‘simpeler’.

Goedkoper? Eenvoudiger?

Om uw woning te kunnen verkopen of verhuren, heeft u ook een ‘mannetje’ nodig: u wordt niet op uw blauwe ogen geloofd. Een erkend deskundige moet uw aanvraag voor het definitieve label op afstand controleren. Tientjes-werk volgens minister Blok. Een koopje, wat krijg je tegenwoordig immers voor een paar tientjes? Wordt bij verkoop duidelijk dat het definitieve energielabel ontbreekt, dan wacht u een boete van 400 euro. En dat is geen indicatieve boete, dat zijn keiharde centjes!  De enige manier om daar onder uit te komen is hopen en bidden dat u niet in de steekproef van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport zit. En dat zou best kunnen, want daar hebben ze niet zoveel ‘mannetjes’. U heeft zich wel aan de spelregels gehouden, maar er wordt getwijfeld aan de kwaliteit van het label en/of de erkend deskundige? Dan kunt u natuurlijk nog altijd bewijs in uw oude huis (laten) verzamelen. De nieuwe eigenaar heeft vast geen bezwaar tegen een ‘mannetje’.

 

Mocht u na ontvangst van uw indicatief label nou heel energiebewust zijn geworden (doel van het energielabel) en u wilt een lening of fiscaal voordeel aanvragen om energiebesparende maatregelen door te voeren, dan belandt u bij stap drie van de opgetuigde drietrapsraket. Het derde energielabel – Energie-Index genaamd – wordt opgesteld door een erkend EPA-adviseur, zoals een VBO-makelaar. Voor een serieus label moet de portemonnee dus toch echt open. Overigens ben ik ook heel benieuwd wat deze systematiek met controleapparaat ons als belastingbetaler gaat kosten.

 

U beslist welke van de drie labels wenselijk of noodzakelijk is. U maakt een inschatting of het indicatieve label correct is of moet worden verbeterd via internet. Daarvoor moet u met het handboek ‘Energielabels voor dummies’, uw rolmaatje, prikstok en dozen op zolder zelf aan de slag. Heeft u daar zin in? Tijd voor? En past u wel op als de overdracht pas in 2015 plaatsvindt? Hoewel u per januari pas aan de slag kunt met het definitieve label, wordt bij overdracht wel meteen gehandhaafd en gesanctioneerd. Vraag uw makelaar naar de oplossing!

 

Woningen met een goed energielabel worden sneller verkocht en de verkoopprijs ligt hoger. Als het om de centjes gaat voor de belastingdienst of de banken, moet er van minister Blok professioneel naar het label worden gekeken. Maar als het om de verkoop of aankoop van uw huis gaat, moet u zelf wat aanrommelen. Een betrouwbaar label verschaft informatie over de toekomstige woonlasten en neemt een stukje onzekerheid bij de koper weg. Een minder betrouwbaar label maakt de woningtransactie alleen maar ingewikkelder, zorgt voor vertraging, misverstanden en mogelijk misleiding. Juist daar zit de woningmarkt niet op te wachten.

 

Hans van der Ploeg RAE
Directeur VBO Makelaar

 

Vastgoed