Restschuld voorkomen
De Jager heeft al wel een duidelijke route uitgezet. Hij zou het liefst zien dat huizenkopers nog maximaal 112 procent van de koopsom van de woning mogen lenen. Ook wil hij dat zij de hypotheek de eerste zeven jaar aflossen tot 100 procent van de aanschafwaarde. Dit moet voorkomen dat mensen eindigen met een restschuld als ze hun huis verkopen.
Overkreditering beperken
Deze uitgangspunten staan ook al in een voorstel van de AFM, dat momenteel in de ministerraad ligt. De AFM wil dat tophypotheken – waarbij het hypotheekbedrag meestal hoger ligt dan 90 procent van de executiewaarde van een woning – alleen nog onder strenge voorwaarden worden verstrekt. Doel is overkreditering van consumenten te beperken.
Uitzondering voor starters
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is het in grote lijnen eens met de AFM-regels’, maar bepleit een uitzondering voor starters. Voor hen zou de termijn van zeven jaar moeten vervallen. Starters hebben het al zo moeilijk op de woningmarkt, is de gedachte, zeker nu de regels voor de Nationale Hypotheekgarantie met ingang van 1 januari ook al strenger worden. Volgens de NVB is het een optie om het aandeel van de aflossingsvrije hypotheek te maximeren.
Politieke traagheid
AFM-voorzitter Hans Hoogervorst is kwaad dat de banken toch weer de gelegenheid krijgen een tegenvoorstel in te dienen. Hij verwijt de politiek traagheid’. “Nederlandse politici tonen zich nog steeds gevoelig voor de bankenlobby.”
Eind januari bekijkt minister De Jager het voorstel van de banken en zal hij in overleg met de Tweede Kamer beslissen hoe de nieuwe regels eruit gaan zien.