Een goede controle van de aangeleverde taxatiegegevens is van belang voor de bestrijding van hypotheek- en taxatiefraude.

Een goede controle van de aangeleverde taxatiegegevens is van belang voor de bestrijding van hypotheek- en taxatiefraude.

Van de negenhonderd verdachte dossiers die de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) vorig jaar onderzocht, bleken er driehonderd niet in orde. Dat is niet erg veel, als dat wordt vergeleken met de 530.000 nieuwe hypotheken in 2006. De totale waarde hiervan bedroeg 118,9 miljard euro. Het verlies van 25 miljoen euro voor het WEW is dus ook betrekkelijk.

Fraudebestrijding
Toch is het uiterst belangrijk dat de brancheorganisaties fraudebestrijding serieus oppakken, vindt Rolph Limpens, directeur van de vereniging Register Vastgoed Taxateurs. “Publicitair wijst het beschuldigende vingertje altijd in onze richting. Marketingtechnisch is het daarom beter als we ons sterk opstellen. Het probleem is dat de banken tot nu toe niet erg constructief meewerken. Zij denken nog steeds vooral productiegericht en proberen de fraudeurs achteraf eruit te filteren. Eigenlijk zouden ze dat vooraf moeten doen. Maar om de een of andere reden willen de financiers daar geen geld aan uitgeven.”

Vooral in grote steden
De fraudegevallen concentreren zich in grote steden met veel goedkope koopwoningen. Frauduleuze handelingen leiden regelmatig tot gedwongen verkopen. De Rotterdamse notaris Vic van Heeswijk schat dat bij bijna dertig procent van de op de veiling aangeboden objecten “min of meer sprake is van fraude”.

Lage executiewaarde voor lief
Mr. Nard Schuddebeurs MRE, vestigingsdirecteur bij Troostwijk Makelaars te Rotterdam, nam vorig jaar in zijn masterproof voor de MRE-opleiding aan de Amsterdam School of Real Estate de executieveilingen in de Randstad onder de loep. Zijn bevindingen duiden erop dat de banken een lage executiewaarde voor lief nemen, als zij daarmee risico’s en kosten in de sfeer van marketing en informatievoorziening kunnen besparen. “Als een gebouw een executiewaarde heeft van een ton, heeft de bank liever dat de taxateur daar 90.000 euro van maakt. Bij de rechter kunnen ze zeggen dat er een onderhandelingsbod ligt van 92.000 euro. Dus wordt er gewoon gegund”, aldus Schuddebeurs.

Rol makelaar
Schuddebeurs pleit voor een aanpassing van de veilingsystematiek, zodat hogere verkoopopbrengsten kunnen worden behaald. Andere aanbevelingen van zijn kant: mogelijkheid van bezichtigen, betere informatievoorziening en marketing (ook op internet) met betrekking tot de verkoop. Makelaars zouden daarbij een rol kunnen spelen. Deze aanpassingen kunnen leiden tot, zoals Schuddebeurs het omschrijft, “een transparante en heldere executieveiling waaraan tevens anderen dan alleen de gebruikelijke deelnemers – de handelaren – kunnen en durven deelnemen.”

Bron: Vastgoed