koopwoningen april

De prijzen van koopwoningen zijn in 20 jaar niet zo fors toegenomen als in april. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van gegevens van het Kadaster.

De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in april 11,5 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging sinds mei 2001. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande koopwoning was in april ruim €369.000. Dat is wel minder dan in maart, toen woningen gemiddeld voor €407.000 werden verkocht.

De huizenprijzen nemen al acht jaar vrijwel onafgebroken toe, mede door het woningtekort. Vergeleken met het dieptepunt van de huizencrisis in 2013 zijn huizen nu 63,5 procent duurder.

In het eerste kwartaal van dit jaar werden ruim 29% meer bestaande koopwoningen verkocht dan een jaar eerder. De prijzen stegen met ruim 10%, meldde het CBS eind april. Volgens berekeningen van het NVM zelfs 15%.

Een fractie meer transacties bestaande koopwoningen in april

Het Kadaster maakte bekend dat het in april 18.954 woningtransacties registreerde. Dat is 0,5 procent meer dan een jaar eerder. In de eerste vier maanden van dit jaar zijn 85.581 woningen gewisseld van eigenaar, 21,5 procent meer dan in dezelfde periode van 2020.