in één keer verduurzaamd
Foto: Canva/George Becker

Het aantal huurwoningen daalt. Door de zelfbewoningsplicht en de gestegen overdrachtsbelasting komen minder huurwoningen in de vrije sector beschikbaar. Ook neemt de concurrentie van Airbnb weer toe. Dat meldt ABN Amro in het rapport Stand van Vastgoed. Door het kleinere aanbod aan woningen gaan de huurprijzen omhoog. 

De afname van het aantal huurwoningen leidt ABN Amro af uit een sterke terugval van het aantal huurwoningtransacties. In maart lag het aantal transacties 59% lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het gaat daarbij om middeldure huur: woningen met een huurprijs tussen de €763 en €1.000 per maand. Maar ook in de categorie dure huurwoningen is het aanbod sterk afgenomen, zegt de bank. Intussen blijft de vraag naar woningen groot.

Meer huurwoningen door pandemie

Tijdens de coronapandemie groeide het aanbod aan huurwoningen nog. Dat kwam voor een groot deel omdat veel expats vanwege corona Nederland verlieten. Ook verhuurde Airbnb nauwelijks nog woningen.

Eind 2020 kwam daar een golf aan woningaankopen door beleggers bovenop. Zij kochten nog snel woningen om te verhuren in de vrije sector, voordat in 2021 de overdrachtsbelasting steeg van 2 naar 8%. Omdat er meer huurwoningen bijkwamen, was het tijdelijk relatief goedkoop om een woning in de vrije sector te huren.

Zelfbewoningsplicht

Inmiddels is het aanbod van huurwoningen een stuk kleiner. Dat komt onder meer door de zelfbewoningsplicht die veel gemeenten hebben ingevoerd. Investeren en verhuren door beleggers in de vrije sector is hierdoor minder aantrekkelijk en soms onmogelijk, concludeert ABN Amro. Voor woninghuurders die zijn aangewezen op de vrije sector betekent het dat ze minder makkelijk aan een betaalbare huurwoning kunnen komen.

De verhoging van de overdrachtsbelasting is een andere overheidsingreep die investeren in en verhuren van woningen minder aantrekkelijk maakt. Deze belasting steeg naar 8% en de nieuwe regering is van plan dit te verhogen naar 9%. Vastgoedadviseur CBRE meldt dat de dat de totale investeringen door beleggers in woningen sinds 2021 gedaald zijn in vergelijking met 2019 en 2020.

Meer belangstelling voor Airbnb

Daarbij komt de terugkeer van toeristen in Nederland en daarmee toenemende belangstelling voor Airbnb, zegt ABN Amro. De vrije huursector krijgt concurrentie van verhuur aan toeristen en expats. Voor aankomende zomer is de vraag gestegen met 46%, meldt dataplatform AirDNA.

Omdat er minder huurwoningen zijn, zijn er nu al huurstijgingen te zien in met name middelgrote en grote Nederlandse steden. In Amsterdam en Utrecht stegen de huurprijzen voor woningen in de vrije huur met respectievelijk ruim 9 en 5%, zo meldde verhuurplatform Pararius onlangs. De prijzen stijgen waarschijnlijk nog verder als gevolg van het krappe aanbod van huurwoningen. Als de overheidsambities slagen om 100.000 nieuwe woningen per jaar erbij te bouwen, kan de druk op de vrije sector wat worden verlicht, verwacht ABN Amro.

Prijzen lopende contracten huurwoningen stijgen

Tegelijkertijd zullen de prijzen van lopende huurcontracten stijgen, omdat de inflatie sterk stijgt. Voor huurcontracten van vrije sectorhuurwoningen is een maximale verhoging van inflatie van het vorige jaar plus 1% afgesproken.

Lees ook: kabinet wil ingrijpen bij huurverhoging

Minister Hugo de Jonge (Wonen) heeft onlangs laten weten dat hij maatregelen wil nemen om te voorkomen dat de huurprijzen volgend jaar door de hoge inflatie te sterk stijgen.

Bekijk meer conclusies rondom de woningmarkt in het rapport Stand van Vastgoed van ABN Amro en in de bijlage Terugval aanbod huurwoningen.