Ouderenbond ANBO wil dat hypotheekverstrekkers en De Nederlandsche Bank samen een oplossing bedenken voor senioren die in de problemen komen bij het aanpassen of afsluiten van een hypotheek. Zo zouden meer gemeenten een blijverslening aan moeten bieden.

Ouderenbond ANBO wil dat hypotheekverstrekkers en De Nederlandsche Bank samen een oplossing bedenken voor senioren die in de problemen komen bij het aanpassen of afsluiten van een hypotheek. Zo zouden meer gemeenten een blijverslening aan moeten bieden.

De belangenorganisatie voor ouderen reageert hiermee op een onderzoek van ING, waaruit bleek dat veel 50-plussers met een aflossingsvrije hypotheek niet weten dat bij het aangaan van een nieuwe hypotheek vooral wordt gekeken naar inkomen en niet naar overwaarde. En dat terwijl ouderen steeds langer zelfstandig blijven wonen. “Dan moet je ze wel een beetje helpen om hun woning daarvoor geschikt te maken. Ze met strenge regelgeving feitelijk vastzetten in hun huidige woning werkt tegengesteld”, aldus ANBO-bestuurder Liane den Haan.

Huidige mogelijkheden

Volgens de bond zijn huidige mogelijkheden om een woning te verbouwen of een nieuwe te kopen te beperkt. Den Haan: “Er zijn omkeerhypotheken, waarbij de woning dient als onderpand voor een lening, maar de rentelasten zijn dermate hoog dat het opgebouwde vermogen snel ‘opgegeten’ wordt. Verhuizen kan, maar vaak alleen als de overwaarde op de vorige woning zó hoog is dat er slechts een heel kleine hypotheek nodig is in vergelijking tot de waarde van de woning. Ook dit kan maar tot een bepaalde leeftijd en sowieso niet na 75. Huren is ook een optie, maar door de verkoop van de woning is er vaak in ieder geval enige overwaarde . Dat is vermogen en zorgt ervoor dat mensen in de private huursector terecht komen, waardoor hun woonlasten in één keer veel hoger worden dan in de koopwoning het geval was. Bovendien zijn de oplossingen zeer beperkt als er een aangepaste woning nodig is.”

Blijverslening

Overwaarde kan niet gebruikt worden voor het aanpassen van de woning en een grote verbouwing mag niet uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) betaald worden. In sommige gemeenten kan dit wel met een zogenaamde blijverslening. ANBO pleit dat deze blijverslening in veel meer gemeenten ingezet zou moeten worden. “Ik snap werkelijk niet waarom gemeenten hun verantwoordelijkheid niet wat massaler nemen, en een blijverslening aanbieden. Mensen kunnen echt vast zitten in hun woning”, aldus Den Haan.

Lees meer over onder andere deze problematiek in de Starters en Senioren Special van Vastgoed Magzine edtie 9.

Bron: ANBO