industrial-2919201_960_720

De tot nu toe vrij onbekende vervuilende stof PFOS zorgt voor onrust in de bouwwereld. Per 1 oktober moet iedere schep grond die wordt verplaatst onderzocht zijn op PFOS, maar er zijn veel te weinig laboratoria die deze analyses kunnen uitvoeren.

Een tot nu toe vrij onbekende vervuilende stof zorgt voor onrust in de bouw- en infra-wereld. Het gaat om perfluoroctaansulfonaat (PFOS). Per 1 oktober moet iedere schep grond die wordt verplaatst onderzocht zijn op PFOS, maar er zijn veel te weinig laboratoria die deze analyses kunnen uitvoeren.

PFOS maakt deel uit van de familie van Per- en Polyfluoralkylstoffen. Dit zijn bijna onverwoestbare fluorverbindingen die onder andere in brandwerende verf en coatings, isolatiematerialen en textiel worden gebruikt. Ook perfluoroctaanzuur (PFOA) en de zogeheten GenX-stoffen behoren tot deze groep.

Norm maximaal 1 microgram per kilo

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) heeft na onderzoek van het RIVM een norm van maximaal 1 microgram PFAS per kilo grond vastgesteld. Per 1 oktober mag er daarom geen kuub grond meer verplaatst worden zonder dat er eerst onderzoek is gedaan naar de aanwezigheid van PFAS. Onderzoek voor een schone grondverklaring is niet nieuw. Er is echter een groot gebrek aan laboratoriumcapaciteit voor de nieuwste analyses, zeggen alle betrokkenen. De twee laboratoria in Nederland die dit specifieke onderzoek kunnen doen, zijn er nog niet aan toe om dat op deze schaal te doen. Ze moeten nodig opschalen”, zegt woordvoerder Franc de Korte van bouwbedrijf Heijmans. 

GenX in Dordrecht

Aanleiding voor de nieuwe regels voor PFAS-stoffen is het aantreffen van PFOA en GenX in een lozing op het oppervlaktewater in Dordrecht. Op aandringen van de politiek liet het ministerie van I&W het RIVM dit jaar onderzoek doen naar de stoffen. Hoewel er geen directe gezondheids- en ecologische risico’s zijn, waarschuwt die instantie wel dat er indirecte gevaren zijn, onder andere als de stof in het grondwater terechtkomt. Of op akkers, waardoor het in de voedselketen raakt. Wat de exacte gevolgen voor mensen zijn van blootstelling, is onbekend, daar wordt nog verder onderzoek naar gedaan. Maar ook nu al staan PFAS op een lijst van stoffen waar mensen niet mee in contact moeten komen.

Belangenvereniging Bouwend Nederland verwacht dat dit extra onderzoek alleen al een tot vijf weken extra gaat kosten en dus tot ‘serieuze’ vertraging leidt bij bouwprojecten.

Bron: Eindhovens Dagblad