De aanschaf van een nieuwbouwhuis is anders dan het kopen van een bestaande woning. Dat is geen verrassing. Maar toch is het handig om wat tips mee te geven voor als een klant is geïnteresseerd in de aankoop van nieuwbouw.
De aanschaf van een nieuwbouwhuis is anders dan het kopen van een bestaande woning. Dat is geen verrassing. Maar toch is het handig om wat tips mee te geven voor als een klant is geïnteresseerd in de aankoop van nieuwbouw.
Zo zijn er factoren die van invloed zijn op de bouwkosten. En dan vooral door de volgende:
* Locatie
* Grondkosten
* Grootte van de woning
* Kosten van de bouwmaterialen
* Arbeidskosten
* De marktomstandigheden van de vastgoedmarkt
* Honorarium bouwbedrijven/aannemer
1. Waarom klanten jou nodig hebben
De aankoop van nieuwbouw is meestal ingewikkelder en lastiger dan het kopen van een bestaande woning. Het is daarom van belang dat een huizenkoper een aankoopmakelaar in de arm neemt om dit proces te begeleiden. Deze makelaar moet (uiteraard) de lokale markt kennen en ervaring hebben met nieuwbouw. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn wat er allemaal voor komt kijken als het gaat om contacten met bouwbedrijven en aannemers.
Als makelaar met een brede ervaring op het gebied van nieuwbouw, komen kopers vaak met de vraag bij mijn aan of ze wel een makelaar nodig hebben. Het antwoord is volmondig ja.
Bouwers van nieuwbouwwoningen laten zich vaak ook vertegenwoordigen door makelaars en het is voor geïnteresseerde kopers raadzaam om een makelaar te nemen die hún belangen vertegenwoordigt en behartigt.
Het is uitermate belangrijk dat je er als aankoopmakelaar voor zorgt dat de potentiële kopers van een nieuwbouwwoning al bij een eerste bezoek aan bijvoorbeeld een modelwoning zijn eigen makelaar betrekt in het proces. Ze moeten zich dan vaak al registreren en het kan zijn dat ze de kans op een eigen vertegenwoordiging verliezen als ze dat niet meteen regelen.
2. De beste tijd om te kopen
Veel grote bouwbedrijven zijn beursgenoteerd. Ze moeten dus hun omzetdoelstellingen halen om de aandeelhouders tevreden te houden. Dit betekent dat bouwbedrijven aan het einde van een kwartaal wat agressiever opereren om hun omzetdoelstellingen te behalen!
De feestdagen in december is een geweldige periode om tot de koop van een woning over te gaan. Veel mensen zijn bezig met winkelen en gaan op familiebezoek. Dus er zijn niet zo veel mensen die overgaan tot het kopen van een huis. Vandaar dat het een uitgelezen moment is om dat juist wel te doen.
3. Catalogusprijzen bouwbedrijven
Bouwbedrijven verlagen niet graag de prijzen van woningen, omdat er een precedentwerking van uit gaat richting toekomstige kopers. Ze geven liever korting op bepaalde bouwwensen van klanten, aanpassingen in de woning bijvoorbeeld.
Bouwbedrijven zijn niet te vergelijken met bewoners die hun huis in de verkoop hebben staan. Ze hebben geen emotionele band me het huis. Ze nemen beslissingen op basis van wat het beste is voor hun bottom line. Wat telt is dat geld dat nu beschikbaar komt meer waard is dan geld wat later beschikbaar komt.
4. Wat betekent dat in de praktijk?
Het betekent dat elke dag een bouwonderneming een huis in de verkoop heeft staan, geld kost. Dus ga op zoek naar bouwbedrijven die een huis 45 dagen op langer in de markt hebben staan, Dit zijn de woningen waar een koper mogelijk een goede deal zou kunnen behalen.
Kanttekening: Er zijn huizenkopers die de mening zijn toegedaan dat een bouwbedrijf bereid is om de provisie op de aankoop te verlagen als de koper geen makelaar in de arm heeft genomen. Dat is verre van de waarheid. Ook hier wil een bouwbedrijf geen precedent scheppen voor andere mogelijke kopers.
5. Zet alles zwart-op-wit
Het klinkt misschien logisch, maar dat wil niet zeggen dat het ook daadwerkelijk gebeurt: dus zet alles wat belangrijk is zwart-op-wit. Dus alles wat gezegd wordt en van belang is voor de koper, zet het op papier.
De meerderheid van de grotere bouwbedrijven hebben vaak ellenlange documenten die zijn bijgevoegd bij de koopovereenkomst. Zorg ervoor dat alles goed is doorgelezen en geen details over het hoofd worden gezien.
6. WYSIWYG
Is dat een typefout? Nee, het is een afkorting voor wat je ziet, is wat je krijgt (what you see is what you get). Of, in dit geval, wat je ziet is niet altijd wat je krijgt. Een modelwoning is niet altijd een goede weergave van wat u daadwerkelijk kan verwachten. Niet alles hoeft standaard bij de woning geleverd te worden.
Vaak is het zo dat de modelwoning een topuitvoering is van dit soort woningen. Kopers kunnen allerlei extras laten aanbrengen. Die extras worden niet standaard bijgeleverd. Het bouwbedrijf hoopt natuurlijk dat de koper zal kiezen voor allerlei upgrades want dat levert het bedrijf (veel) extra geld op.
Bij het verkennen van de modelwoning is het van belang op te weten wat tot de standaarduitvoering behoort, wat er extra mogelijk is en wat de (extra) kosten zijn. Wat tot de standaarduitvoering behoort bij het ene bouwbedrijf, behoort tot de extras bij een ander.
7. Modelwoning kopen
De aankoop van de modelwoning kan een uitstekende deal zijn. Hierbij moet je in het oog houden dan een modelwoning vaak veel extras heeft (het is niet voor niets een voorbeeldwoning!). Vaak is het zo dat als het project bijna is afgerond en de deals zo ongeveer zijn gesloten, het bouwbedrijf besluit de modelwoning in de verkoop te doen. Wees er als de kippen bij! Niemand heeft er nog gewoond en het heeft hooguit als kantoor dienst gedaan misschien een paar honderd potentiële huizenkopers over de vloer gehad. Maar daar staat een schappelijke prijs tegenover.
Het enige nadeel van het kopen van de modelwoning is dat de koper over het algemeen niet zelf de keuze bepaalt van de vloer(-bedekking), de kleur van de muren en de inbouwapparatuur. In veel opzichten is het net alsof je een huis koopt dat al eerder bewoond is geweest.
8. Onderzoek wie de bouwer/het bouwbedrijf is
Niet alle bouwbedrijven zijn gelijk. Doe je huiswerk, en kom meer te weten over het bedrijf, hun reputatie en wat zij te bieden hebben. Om een goed idee te krijgen van is het handig om navraag te doen bij eerdere projecten van de bouwonderneming. Doe navraag bij kopers die eerder zaken hebben gedaan met dit bedrijf en kijk online of je reviews kan vinden.
9. Weet met welke hypotheekverstrekker het bouwbedrijf zaken doet
Een bouwbedrijf ziet graag dat kopers zaken doen met hypotheekverstrekkers waar ze een relatie mee hebben. In de meeste gevallen geven ze zelfs een financiële prikkel zodat een koper ook daadwerkelijk kiest voor deze partij. Het mag echter niet zo zijn dat een koper bijna automatisch voor deze geldschieter kiest. Kopers moeten goed rondkijken en op zoek gaan naar een geldverstrekker die het beste bij hun past en niet in eerste instantie bij het bouwbedrijf.
Toch hoeft het helemaal geen slecht idee te zijn om wel voor de partner van het bouwbedrijf te kiezen. Deze geldschieter kan wellicht met interessante voorwaarden komen die het juist interessant maken voor huizenkopers om gebruik te maken van deze deal.
Dan rest mij alleen nog om iedereen die bezig is een nieuwbouwwoning te kopen succes te wensen.
Jeff Gould is al ruim 30 jaar actief in de vastgoedsector en werkt in en rond Tampa Bay, Florida. Deze blog is een bewerking vanuit het Engels.