Minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) verwacht ‘een flinke dip’ in het aantal nieuwe woningen dat wordt opgeleverd. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Dit jaar en volgend jaar wordt maar voor 47.000 woningen een vergunning verleend, schat haar ministerie.
Het kabinet wilde de komende jaren 75.000 nieuwe huizen per jaar laten bouwen, maar vanaf volgend jaar worden dat er dus bijna 40%. In 2019 en 2018 is de doelstelling nog wel gehaald, schrijft de minister. Met de huidige ontwikkelingen komt deze pas in 2024 deze weer in zicht.
“We zetten alles op alles om die prognose “geen werkelijkheid te laten worden”, schrijft Van Veldhoven. Het kabinet en de regeringsfracties buigen zich al weken over maatregelen om de stikstofuitstoot zo terug te dringen dat de bouw weer aan de slag kan. Door de stikstofcrisis worden minder bouwvergunningen verstrekt. Tevens zijn veel grondwerkzaamheden en baggeractiviteiten stilgevallen door het besluit om strenge regels uit te vaardigen voor het verplaatsen van grond die de chemische pfas-stoffen bevat.
Orderboeken en omzet slinken
Door de stikstof- en pfas-crises zien bouwers hun orderboeken en omzet slinken, meldt het Financieele Dagblad. Bouwers zoeken de markt af naar opdrachten en nemen die aan tegen of onder de kostprijs, schrijft het FD op basis van bronnen uit de bouwsector.
De krant heeft verschillende aannemers gesproken die zeggen dat het aantal inschrijvingen bij aanbestedingen veel hoger ligt dan normaal. Onder druk van die toegenomen concurrentie verlagen bouwers hun prijzen.
Eerder waarschuwde ABN Amro voor hogere huizenprijzen vanwege de stikstofcrisis.
Stientje van Veldhoven is verantwoordelijk voor het nieuwe ministerie van Milieu en Wonen. Zij neemt tijdelijk de taken waar van Kajsa Ollongren.
Bron: Business Insider