De Gratis Makelaar gaat zich uitbreiden door heel Nederland. De start-up is vorig jaar begonnen in Rotterdam met het concept om gratis woningen te verkopen. Vanaf nu is het in het hele land mogelijk om online te bieden op huizen.
De Gratis Makelaar gaat zich uitbreiden door heel Nederland. De start-up is vorig jaar begonnen in Rotterdam met het concept om gratis woningen te verkopen. Vanaf nu is het in het hele land mogelijk om online te bieden op huizen.
De start-up verkocht in het eerste jaar 150 huizen in Rotterdam. ”Het winnende bod bij ons is gemiddeld 14 procent hoger dan de vraagprijs. Dat is bijna 20 procent meer dan bij andere online makelaars”, stelt eigenaar Mark Glas. ”Door onze dienstverlening innovatief in te richten, kan elke woningeigenaar zijn huis bij ons helemaal kosteloos in de verkoop zetten. Daarbij garanderen we persoonlijke en professionele dienstverlening. Dit is een absoluut unieke propositie in de markt.”
Glas verwacht dat er vast snel navolging komt door andere partijen, sterker nog, het eerste grote makelaarskantoor in Rotterdam kopieert het biedplatform al, stelt hij. Zij rekenen alleen nog een gigantische courtage aan klanten voor de verkoop. Naast het transparant bieden is De Gratis Makelaar ook helemaal gratis voor verkopers van een woning. Dat kunnen particulieren zijn, maar ook een toenemend aantal zakelijke woningeigenaren zijn al klant.
Dienstverlening
De Gratis Makelaar regelt – net als de traditionele makelaar – alles wat u nodig hebt voor de verkoop van uw woning. Zowel taxatie, fotografie, inmeten van de woning, digitale plattegronden, plaatsing op onder andere funda, Facebook, raambord, posters en een goede koopovereenkomst. Het enige dat de verkoper zelf moet doen, is het begeleiden van de bezichtigingen van de woning. Het enige dat de verkopende partij zelf regelt zijn de bezichtingen. Wanneer De Gratis Makelaar dit gaat verzorgen, rekenen zij een vergoeding gebaseerd op basis van de gemaakte uren.
Verdienmodel
De Gratis Makelaar rekent geen kosten aan de verkoper van de woning, door het automatiseren van veel zaken. Daarnaast betaalt degene die de woning uiteindelijk koopt een fee. De kosten, een vastbedrag van €1.799, wordt betaald door de koper. Glas hoopt dat hij in de toekomst ook de fee voor de kopers kan afschaffen. Dit wil hij bewerkstelligen door goede afspraken te maken met leveranciers van energie, verzekeringen, hypotheken, etc. Ze laten de vergoedingen van deze partijen ten gunste komen van onze klanten. Zo willen zij de dienstverlening op termijn dus voor iedereen gratis maken.’