![hypotheekrentes hypotheekrentes](https://vastgoedactueel.nl/wp-content/uploads/2025/02/hypotheekrentes-696x522.jpg)
De stijging van hypotheekrentes die in januari inzette, blijkt van korte duur. Of de lagere rentes standhouden, wordt voor een groot deel bepaald door de hoogte van de inflatie en door het handelen van de Amerikaanse president Trump.
Eind januari was sprake van de hoogste stijging van hypotheekrentes sinds oktober vorig jaar. De rente voor tien jaar vast steeg in januari met 0,11% naar 3,65%. Afgelopen week is aan die stijging alweer een eind gekomen. De hypotheekrente voor tien jaar vast met NHG ligt nu rond de 3,3%. De stijging is daarmee tot stilstand gekomen, meldt De Hypotheker. Die zegt goede hoop te hebben dat de rente op middellange termijn stabiel blijft of daalt.
Lichte verlagingen doorgevoerd
Ook Van Bruggen Adviesgroep schrijft over de dalende hypotheekrentes. Beleggers schrokken toen de Amerikaanse president Donald Trump aankondigde dat hij hoge importtarieven wilde invoeren voor Canada, Mexico en China, schrijft Van Bruggen in een update. Ze vreesden inflatie en eisten hogere rentes. Maar Trump draaide de tariefsverhoging voor Canada en Mexico na enkele dagen terug. De lange rentes op de financiële markten daalden direct. Verschillende geldverstrekkers hebben sinds begin deze maand weer lichte verlagingen doorgevoerd.
Daling inflatie cruciaal
De ontwikkeling van de rentes is nu onzeker voor de korte en middellange termijn, geeft Van Bruggen aan. Dat ligt voor een deel aan de inflatie in de eurozone. Die is in de afgelopen tijd in veel EU-landen gedaald. Bij een lage inflatie kan de Europese Centrale Bank (ECB) bepalen om ook de rente te verlagen. Lagere rentetariven moedigt bedrijven en consumenten aan om meer te gaan lenen en investeren. Dat bevordert economische groei.
De ECB gaf in januari aan waarschijnlijk in maart de rente met 0,25% te verlagen. Toen was het inflatiecijfer van januari nog niet bekend.
Lees verder onder de afbeelding:
![hypotheekrentes](https://vastgoedactueel.nl/wp-content/uploads/2025/02/Schermafbeelding-2025-02-12-om-11.31.30-300x117.png)
In januari steeg de inflatie in de eurozone onverwacht naar 2,5%. Dit is de vierde maand op rij met een stijging. Voor de ECB en beleggers is het cruciaal dat de inflatie snel daalt. Anders verlaagt de ECB in maart mogelijk de rente niet en eisen beleggers hogere lange rentes, aldus Van Bruggen Adviesgroep. Dat heeft dan ook invloed op de hoogte van de
Daarnaast maakt de onvoorspelbare koers van de Amerikaanse president ook de renteontwikkeling moeilijk te voorspellen, aldus Van Bruggen Adviesgroep.