Gebruik van drones binnen de makelaardij

Niet veel makelaars gebruiken een drone om foto’s of een video te maken van een woning in hun portefeuille. Waarom eigenlijk niet? Misschien is de belangrijkste reden dat er strenge regels gelden voor het gebruik van een drone. Maar het lijkt er nu op dat dat gaat veranderen. Verschenen in Vastgoed Magazine #3.

Niet veel makelaars gebruiken een drone om foto’s of een video te maken van een woning in hun portefeuille. Waarom eigenlijk niet? Misschien is de belangrijkste reden dat er strenge regels gelden voor het gebruik van een drone. Maar het lijkt er nu op dat dat gaat veranderen. Verschenen in Vastgoed Magazine #3.

Frans Janssen is eigenaar van Luchtfilmproducties in Hilversum, een bedrijf dat is gespecialiseerd in het maken van opnames met een drone. Inmiddels behoren een paar makelaars tot zijn klantenkring. Janssen is enthousiast: “Het zijn prachtige beelden die wij vanuit de lucht maken. Het geeft echt een extra dimensie aan het verkooptraject.” Maar de beperkingen zoals die worden opgelegd door de huidige strenge regels voor het gebruik van een drone zijn niet gering. Die regels hebben louter te maken met de veiligheid. Janssen: ”De drone die ik het meest gebruik, weegt 3,5 kilo. Je moet er niet aan denken dat die van 50 meter hoog naar beneden komt in een woonwijk.”

Geen hoogvlieger

Wie als makelaar een drone wil inzetten voor zakelijk gebruik, dient over een vergunning te beschikken. Er bestaan twee soorten. De ROC en de ROC-light. Maar ook met deze vergunningen dienen er de nodige veiligheidsvoorschriften in acht te worden genomen. Janssen: “Het komt erop neer dat een makelaar alleen met een drone aan de slag kan bij een vrijstaande woning in een buitengebied.” De ROClight is relatief makkelijk te krijgen. De gebruiker dient een summiere opleiding te volgen om zich vertrouwd te maken met het gebruik en de regelgeving. De kosten bedragen circa 1500 euro. De regels voor een ROC-light houder zijn wel strenger dan die voor de ROC houder. Niet veel makelaars gebruiken een drone om foto’s of een video te maken van een woning in hun portfeuille. Waarom eigenlijk niet? Misschien is de belangrijkste reden dat er strenge regels gelden voor het gebruik van een drone. Maar het lijkt er nu op dat dat gaat veranderen. Iemand met ROC-light mag de drone niet hoger laten vliegen dan 50 meter en niet verder dan 100 meter. Bovendien dient hij 50 meter verwijderd te blijven van ieder obstakel zoals bebouwing.

Vlieguren maken

Janssen beschikt over een ROC vergunning. Daarmee mag hij hoger en verder vliegen. Tot nog toe zijn er in Nederland ongeveer vijftig van deze vergunningen afgegeven. De opleiding is pittig. Janssen: “Je moet gewoon je vlieguren maken, een operationeel handboek tot je beschikking hebben en zodra de drone de lucht in gaat, dienen er tenminste drie mensen aanwezig te zijn.” Volgens Wiebe de Jager, auteur van twee boeken over dronegebruik en initiatiefnemer van de website Dronewatch.nl, bedragen de kosten van de opleiding en de vergunning ‘bij elkaar zo’n 15.000 euro’. Janssen zegt foto’s of een video te kunnen maken van een woning en de omgeving ‘vanaf 600 tot ongeveer 1500 euro’. Wellicht een tweede reden waarom niet veel makelaars zelf over een drone beschikken.

ROC vergunning

  • verplicht voor de beroepsmatig inzet van drones van 0 tot 150 kg;
  • maximaal 120 meter hoog;
  • maximaal 500 m (of 750 meter) horizontaal;
  • eisen gesteld aan de vlieger, het toestel en de manier van opereren (vastgelegd in een Operationeel Handboek);
  • opleiding en keuring uitgevoerd door erkende instanties;
  • ontheffingen voor vliegen dichterbij mensen, wegen en objecten.

ROC-light vergunning

  • verplicht voor de beroepsmatig inzet van drones tot 4 kg;
  • maximaal 40 of 50 meter hoog;
  • maximaal 100 m horizontaal;
  • minder opleiding nodig;
  • geen toestelkeuring en Operationeel Handboek nodig;
  • examen afgenomen door goedgekeurde instanties;
  • meer operationele beperkingen.

Kijk hier voor meer info over de vergunningen.

Vak op zich

Geert Klaver van Klaver Makelaardij uit Nieuwe Niedorp was misschien wel de eerste makelaar die circa vier jaar geleden al met een drone in de weer was. “Toen was er nog amper regelgeving.” Klaver richt zich vooral op agrarische woningen zodat hij ook met de huidige regelgeving nog wel uit de voeten kan. Daarbij maakt hij allang gebruik van een specialist die in het bezit is van de benodigde vergunning. Klaver legt uit waarom: “Het besturen van een drone is gewoon een vak. In het begin dacht ik het me met een beetje oefenen wel eigen te kunnen maken, maar zo werkt het niet.” Klaver zag al de nodige drones in het water verdwijnen. Gevat: “Je mag wel zeggen dat ik leergeld heb betaald.” Wat wordt hij als makelaar wijzer van de opnames met een drone? Klaver: “Je brengt de beleving een stuk dichterbij. Dat is één. Het volgende is dat je de klant gewoon een veel gedetailleerder plaatje kunt laten zien.” Daar komt bij dat Klaver de beelden gebruikt als marketinginstrument. “Ik denk dat wij in de top 5 staan van makelaars die op social media worden gevolgd. Dat heeft alles met die beelden te maken.”

Illegale praktijken

Er zijn dan ook meer makelaars die wel wat zien in de mooie plaatjes uit de lucht. Ze schakelen daarvoor veelal een particuliere dronegebruiker in. Janssen: “Ze vragen een neefje.” In 2017 zijn er volgens Janssen meerdere boetes uitgedeeld aan makelaars die de regelgeving aan hun laars lapten of onwetend waren. Boetes die op kunnen lopen tot maar liefst 2000 euro. De Jager stelt dat de kans dat de illegaal opererende makelaar wordt betrapt, niettemin klein is. “Er wordt maar weinig op gehandhaafd.”

Europese regelgeving

In Europees verband is de regelgeving al langer onderwerp van gesprek. Het lijkt erop dat er een iets soepeler klimaat aankomt voor het gebruik van drones. Zeker is het niet en zoals we gewend zijn van Europa is het een lang traject, maar de Jager krijgt veel positieve signalen. “Ik verwacht wel dat het die kant op gaat.” Janssen laat zich in dezelfde bewoordingen uit. Niet alleen daarom adviseert De Jager de makelaar in buitengebieden zich zeker te oriënteren op het gebruik van een drone. Het hoeft volgens hem helemaal niet zo veel voeten in de aarde te hebben. “Met een kleine drone kun je al heel goede beelden maken.”

Dit artikel verscheen in Vastgoed editie 3. Deze editie nog ontvangen? Dit kan t/m 8 mei 2018 door een (proef)abonnement af te sluiten en aan te geven dat u het abonnement in wilt laten gaan met de vorige editie.