De aankoop van een vakantiewoning in het buitenland kan een aangenaam rendement genereren. Daarnaast biedt deze optie diverse andere voordelen. Zo is het natuurlijk mogelijk om het pand als jaarlijkse vaste stek voor de eigen vakantie(s) te benutten en kan de woning vanaf de pensioengerechtigde leeftijd desgewenst als nieuwe vaste of tijdelijke thuisbasis fungeren.
De aankoop van een vakantiewoning in het buitenland kan een aangenaam rendement genereren. Daarnaast biedt deze optie diverse andere voordelen. Zo is het natuurlijk mogelijk om het pand als jaarlijkse vaste stek voor de eigen vakantie(s) te benutten en kan de woning vanaf de pensioengerechtigde leeftijd desgewenst als nieuwe vaste of tijdelijke thuisbasis fungeren.
Het belangrijkste: locatie
Wie actief op zoek gaat naar buitenlands vastgoed voor investeringsdoeleinden, doet er goed aan om in eerste instantie vooral op de locatie van het pand te letten. De kans dat een pand jaarlijks een goed rendement op gaat leveren als het zich ‘in the middle of nowhere’ en ver van alledaagse faciliteiten bevindt, is een stuk kleiner dan wanneer er wordt gekozen voor stedelijke omgevingen of locaties rondom toeristische trekpleisters.
Daarnaast is de politieke stabiliteit in een land een belangrijke weegfactor. Onrust in een land heeft logischerwijs ook een rechtstreeks effect op de plaatselijke recreatieve verhuurmarkt. We hebben dat de afgelopen jaren duidelijk in onder meer Turkije en Tunesië kunnen zien. Kies in plaats daarvan liever voor ‘veilige havens’, zoals Tsjechië, Oostenrijk of Portugal.
Lokale regelgeving
In lang niet alle landen is het overigens een vanzelfsprekendheid dat buitenlandse investeerders zomaar lokaal vastgoed kunnen kopen. Soms moeten daar eerst uitgebreide bureaucratische procedures voor doorlopen worden. Daarnaast speelt het plaatselijke belastingrecht een belangrijke rol, met het oog op het te verwerven rendement. Elk land heeft op dat gebied zo z’n eigen regelgeving.
Nederland heeft belastingverdragen met heel veel verschillende landen in de wereld, die mogelijk van invloed kunnen zijn op persoonlijke situaties. Zomaar op de bonnefooi een vakantiewoning in het buitenland kopen en deze vervolgens gaan verhuren is sowieso af te raden. Schakel altijd specialisten in die goed op de hoogte zijn van de plaatselijke wetgeving, zodat narigheid achteraf wordt voorkomen.
Verschillende soorten verhuuropbrengsten
Een woning in het buitenland aanschaffen en deze puur en alleen voor eigen vakantiedoeleinden gebruiken, is uit rendementsoogpunt een onverstandige keuze. Kies er in plaats daarvan liever voor om het pand te verhuren op de momenten dat het leeg staat.
Zeker wanneer de vakantiewoning zich op een warme bestemming bevindt, zou een combinatie van korte en lange verhuur uiteindelijk het meeste rendement op kunnen leveren. In de zomermaanden is het pand in dat geval voor korte periodes beschikbaar voor vakantievierders, terwijl de woning in het winterseizoen meerdere maanden achtereen als overwinteringslocatie aan mensen verhuurd kan worden. Let op, ook op dit vlak verschillen de regels van land tot land. Verzamel dus eerst voldoende informatie voordat de eerste verhuur plaatsvindt.
Nieuwe zorgverzekering overbodig
Wie het slim aanpakt en al betrekkelijk vroeg in zijn of haar werkzame leven begint met het investeren in een vakantiewoning in het buitenland, kan het tegen die tijd praktisch volledig afgeloste pand vanaf de pensioengerechtigde leeftijd desgewenst voor eigen woondoeleinden gebruiken.
Is het uiteindelijke doel op dat moment zelf overwinteren in het warmere buitenland in de EU dan is het in de meeste gevallen niet nodig om via een online zorgvergelijker een speciale zorgverzekering voor dat soort situaties uit te zoeken. Met de door de huidige zorgverzekeraar verstrekte EHIC-kaart kan namelijk desgewenst gewoon van de lokale gezondheidszorg in het buitenland gebruik worden gemaakt.