Vastgoed Actueel Lagere huizenprijzen door windparken

Woningen die uitzicht hebben op de locaties van twee toekomstige windparken in Groningen en Drenthe worden voor lagere prijzen verkocht dan vergelijkbare woningen verder van het windpark vandaan. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. De ervaringen van makelaars zijn wisselend.

Woningen die uitzicht hebben op de locaties van twee toekomstige windparken in Groningen en Drenthe worden voor lagere prijzen verkocht dan vergelijkbare woningen verder van het windpark vandaan. Er zijn aanwijzingen dat deze prijsdalingen tot 15 procent kunnen oplopen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) in opdracht van RTV Noord en RTV Drenthe, op basis van cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM). Onderzocht werd wat een windpark, dat nog in ontwikkeling is, doet met de woningprijzen in het gebied.

Lees verder onder de tweet

 

Woningen die uitzicht hebben op Windpark N33 en Windpark De Drentse Monden Oostermoer worden voor lagere prijzen verkocht dan vergelijkbare woningen verder van het windpark af. https://t.co/WyFNagZGL4

— Gerry (@OetDaam) November 26, 2019

 

Onrust in woningmarkt rond windparken

Volgens Michiel Daams, universitair docent vastgoedkunde aan de RUG, is sprake van onrust op de woningmarkt in de gebieden rond de windparken. “Zo zijn er vlakbij die windparken verdacht veel verkopen sinds 2016. Dit kan wijzen op een mogelijke vlucht uit het gebied. Ook worden woningen relatief vaak verkocht voor prijzen die lager liggen dan gehoopt door de verkoper.”

Daams begrijpt dat de windparken veel weerstand oproepen bij omwonenden. “Met de komst van de windparken verandert het uitzicht van de bewoners van de lintdorpen van eindeloze landerijen naar een 200 meter hoog industrieterrein.”

Wel zijn volgens Daams de effecten vooralsnog minder sterk dan verwacht. Met name in 2017 is sprake van een dip in de verkoopprijzen van woningen rond windparken. In 2018 vallen de prijzen die voor woningen betaald worden weer hoger uit. Volgens Daams kan de oververhitte woningmarkt een prijsdaling maskeren die zou kunnen ontstaan door de windparken. Dit laatste hoor je ook terug bij makelaars in het gebied.

“Soms staan huizen ook lang te koop door bijvoorbeeld slecht onderhoud, maar wordt er gelijk gezegd dat het door de windmolens komt.”

Makelaar: diverse verkopen niet doorgegaan

Makelaar Johan van Beilen uit Stadskanaal beaamt dit. Hij denkt nog steeds dat de windmolens flinke impact gaan hebben op de woningmarkt. “De afgelopen jaren heb ik gemerkt dat verschillende verkopen niet zijn doorgegaan. Dat mensen zeggen: we vinden dat huis mooi, we willen er graag wonen, maar door de komst van de windmolens haken we toch af.”

Maar dat huizen rond de windparken helemaal niet verkocht worden wil Van Beilen ook niet zeggen. “Je moet ook kijken naar de economische crisis van een paar jaar geleden. Toen was er een enorm aanbod, overal stonden huizen te koop. Nu is dat anders”, legt hij uit. “In een paar jaar tijd is het aanbod gehalveerd. Er zijn voor mensen dus weinig alternatieven. Dan zeggen ook genoeg mensen: ‘er is niet veel op de markt, dit huis spreekt ons aan, dat nemen we die molens maar voor lief’.”

Volgens een andere makelaar uit het gebied wijzen mensen al snel naar de windmolens als een prijs lager uitvalt, maar spelen ook andere factoren mee. “Soms staan huizen ook lang te koop door bijvoorbeeld slecht onderhoud, maar wordt er gelijk gezegd dat het door de windmolens komt.” Daarnaast staan huizen in het gebied sowieso langer te koop dan in stedelijk gebied, zeggen de makelaars.

Ervaringen huiseigenaren wisselend

Woningeigenaren in het windmolengebied komen met verschillende verhalen. Zo komen Reint de Gries en René Drenth, beiden woonachtig in het Groningse Meeden (op maar enkele honderden meters van elkaar vandaan), met totaal verschillende verhalen in hun poging om hun huis te verkopen.

Data geven geen duidelijk patroon

Jorrit de Jong, woordvoerder van Windpark N33, benadrukt dat er in de uitkomsten van het onderzoek van de RUG onzekerheden zitten, mede doordat het windpark nog niet is gerealiseerd. “Er doen veel verschillende verhalen de ronde als het gaat om de invloed van windparken op de woningprijzen. De onderzoekers geven aan dat de data geen duidelijk patroon laten zien in de reactie van de woningmarkt op de geplande windparken.”

Ook wijst De Jong op de aanwezigheid van woningen van lage kwaliteit in dit gebied. “Daarom zou het goed zijn als dit onderzoek over twee jaar herhaald wordt. Dan staat het windpark er, en kunnen de werkelijke effecten worden onderzocht.”

Lees verder onder de tweet

 

Windturbines minimaal 1000 m afstand tot woningen. Duitse rem op windmolens | Buitenland | https://t.co/N1Ds1JR3bc https://t.co/ZgPx7rdDao

— windmolenklachten (@windmolenklacht) November 18, 2019

 

Soorgelijk onderzoek in juni

Eerder dit jaar werd een soortgelijke conclusie getrokken door documentairemaker Willem de Haan van het VPRO-onderzoeksprogramma Argos op NPOradio1. Hij baseert zich op een rekenmodel uit 2014 van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit (VU).

Waardedaling van 1,4 procent

In dat onderzoek zijn alle verkooptransacties in Nederland tussen 1985 en 2011 onder de loep genomen. Volgens stedelijk econoom Hans Koster van de VU bedraagt de waardedaling van woningen binnen een straal van 2 kilometer afstand tot een windmolen gemiddeld 1,4 procent.

Bron: RTV Noord