Vastgoed actueel - discriminatie

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken gaat naar aanleiding van een steekproef verhuurders van woningen aanspreken op discriminatie. Ze vindt het bedroevend dat uit het onderzoek van de Groene Amsterdammer is gebleken dat aspirant-huurders geregeld worden afgewezen omdat ze een migratie-achtergrond hebben.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken gaat naar aanleiding van een steekproef verhuurders van woningen aanspreken op discriminatie. Ze vindt het bedroevend dat uit het onderzoek van de Groene Amsterdammer is gebleken dat aspirant-huurders geregeld worden afgewezen omdat ze een migratie-achtergrond hebben.

Ollongren roept gedupeerden op om aangifte te doen. Maar ook de verhuurders en woningbemiddelaars moeten in actie komen, vindt ze. Het zou ‘een goed idee zijn’ als de branche het voorbeeld van de Groene zou volgen en zelf zou onderzoeken of verhuurders en verhuurmakelaars Nederlanders van buitenlandse komaf achterstellen.

Geen slachtofferrol

Zo ervaart ook Abbie Chalgoum (38) de belemmering bij het vinden van een woning in Amsterdam. Hij vertelt zijn verhaal aan NOSAls Abbie zo’n dertig mailtjes heeft verstuurd, begint hij aan zichzelf te twijfelen. Vaak krijgt hij helemaal geen reactie of hoort hij dat hij buiten de boot valt. “Het was voor mij niet nieuw, met solliciteren ging het precies hetzelfde.” Toch vond hij het lastig om over zijn situatie te praten. “Ik heb het mijn vrienden niet verteld, want ik wilde niet in de slachtofferrol kruipen.”

Steekproefsgewijs

Abbie hoopt dat er eindelijk iets aan de discriminatie op de woningmarkt wordt gedaan. Hij ziet het steekproefsgewijs controleren, wat in het Belgische Gent tot hoopvolle resultaten leidt, als een mogelijke oplossing. “Je moet mensen toch op hun vingers kunnen tikken. Zo werken we in Nederland niet. We accepteren elkaar zoals we zijn.”

Belemmering

Discriminatie op de woningmarkt steekt in het bijzonder, vindt Ollongren. Want die ‘belemmert mensen bij het opbouwen van een bestaan’.

De Groene concludeert dat een Nederlands klinkende naam 28 procent meer kans biedt op een uitnodiging voor een bezichtiging dan een ‘Marokkaanse’ achternaam. Ruim 90 procent van de verhuurmakelaars zou bereid zijn mee te werken aan discriminerende verzoeken.

Bron: Hart van Nederland en NOS