In Utrecht is sprake van discriminatie op de woningmarkt op grond van etniciteit en seksuele geaardheid. Dat blijkt uit onderzoek dat de gemeente liet uitvoeren.
In Utrecht is sprake van discriminatie op de woningmarkt op grond van etniciteit en seksuele geaardheid. Dat blijkt uit ‘correspondentietesten’ en ‘mysterycalls’. De gemeente liet dit onderzoek doen op aandringen van de raadsfracties van DENK, PvdA en de lokale partij Student & Starter.
Bij de correspondentietesten werd schriftelijk gereageerd op een concrete advertentie van een verhuurder door een testpersoon en een controlepersoon met een verschillende etnische afkomst of seksuele geaardheid. Gekeken werd of zij een andere behandeling kregen. Bij mysterycalls benaderden (fictieve) kandidaat-verhuurders de makelaars met een discriminerend verzoek om te kijken of zij daarop in zouden gaan.
Abdel El Amrani, Max en Thijs
Het onderzoek toont volgens de gemeente aan dat er sprake is van discriminatie op grond van etniciteit en seksuele geaardheid. Mannelijke kandidaat-huurders met een niet-westerse naam hebben significant minder kans op een uitnodiging voor een bezichtiging ten opzichte van mannelijke kandidaten met een Nederlandse naam. ‘Abdel El Amrani’ wordt minder vaak uitgenodigd voor een bezichtiging dan ‘Stef de Vries’. Ook mannelijke kandidaat-huurders met een partner van hetzelfde geslacht hebben beduidend minder kans ten opzichte van mannelijke kandidaten met een partner van het andere geslacht. ‘Max en Thijs’ hebben minder kans op een uitnodiging dan ‘Daan en Julia’.
De mysterycalls lieten zien dat bijna 90 procent van de makelaars bereid is om op een discriminerend verzoek van een verhuurder in te gaan. Dat gebeurde in verschillende gradaties met antwoorden variërend van “dat zouden wij kunnen doen voor u” tot “Wij verhuren standaard niet aan bepaalde groepen”.
Onacceptabel
Wethouder Kees Diepeveen is geschrokken. “Wij nemen deze uitkomsten hoog op. Discriminatie is onacceptabel. De gemeente spreekt zich nadrukkelijk uit tegen discriminatie en maakt zich sterk voor een inclusieve samenleving. Wij ondernemen dan ook onmiddellijk een aantal acties om discriminatie op de Utrechtse woningmarkt te bestrijden.”
De gemeente gaat onder meer in overleg met Utrechtse afdeling van de brancheverenigingen NVM en Vastgoed Belang. Ook daagt het college Utrechtse verhuurders en de brancheverenigingen uit om met een plan van aanpak te komen. De gemeente werkt rond dit thema nauw samen met het ministerie van Binnenlandse zaken, de G4 en Eindhoven.
Eerder bleek dat makelaars in Den Haag homoseksuele stellen afraden in bepaalde wijken een huis te kopen.
Bron: RTV Utrecht